Velika najezda nametnika uznemirila građane: Noću gmižu po tijelu i traže gdje se mogu ugnijezditi

Najezda nametnika. Ilustracija. (Foto: Davor Pongracic/ CROPIX) (Foto: Pixabay)

Tijekom ljetnih mjeseci, koža je izložena raznim nepovoljnim čimbenicima iz okoline poput sunca, morske i bazenske vode te vjetra, ali i čestih uboda kukaca.

Iako su simptomi poput crvenila i svrbeža uglavnom bezopasni, ponekad dolazi do ozbiljnijih reakcija koje zahtijevaju medicinsku pomoć. Ove godine, na sjevernom Jadranu, turiste je neugodno iznenadila najezda grinja, što je izazvalo brojne alergijske reakcije.

Najezda grinja na sjevernom Jadranu

Jesenja grinja, koja živi u suhoj travi i granju, stvorila je ozbiljne probleme u okolici Pule. Građani i turisti suočeni su s crvenilom i svrbežom izazvanim ugrizima, a mnogi su potražili pomoć u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Kada slabo obuvene ili bose osobe šetaju po njenom staništu, ličinke se zakače za kožu i traže mjesto gdje se mogu ugnjezditi da bi se mogle početi hraniti. Uglavnom se hrane mrtvim stanicama kože.

Reakcija na koži može se javiti i satima nakon boravka na takvom području, najčešće se javlja noću kada grinja gmižući po tijelu nalazi mjesto gdje je koža tanka i gdje se može ugnijezditi i hraniti.

Pojedine osobe u Istri grinje su ovoga ljeta doslovce izgrizle s 20 do 50 uboda. Ugrizi mogu stvoriti crvenilo i svrbež, osobito kod osjetljivijih osoba i djece. Na mjesta uboda treba nanijeti protuupalnu kortikosteroidnu kremu i uzeti antihistaminik za ublažavanje svrbeža.


Grinje su osobito aktivne tijekom toplih i suhih razdoblja, a njihova ličinka može se zakačiti za kožu prilikom hodanja po njenom staništu. Reakcije se često javljaju nekoliko sati nakon ugriza, a ponekad čak i tijekom noći. Potpuni oporavak kože može potrajati i do tri tjedna.

Borba s komarcima, ilustracija (Foto: Pixabay)

Ugroženost od raznih insekata

Osim grinja, građani i turisti suočeni su s ubodima stjenica, komaraca, pčela, stršljena i buha. Dermatolozi mogu lako prepoznati specifične promjene na koži uzrokovane ugrizom pojedinog insekta.

Na primjer, ubodi buha često stvaraju male crvene čvoriće, dok stjenice uzrokuju linearni raspored svrbežnih prištića nakon spavanja. U slučaju težih alergijskih reakcija, preporučuje se primjena antihistaminskih ili kortikosteroidnih krema.

Krpelji su također česta pojava, osobito u proljeće i ljeto. Nakon uboda krpelja, može se razviti Lyme borelioza, ozbiljna bolest koja zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Ova bolest može dovesti do upale mozga i potencijalno opasnih zdravstvenih stanja.

Liječnik upozorava na prikrivenu prijetnju: ‘Ovo je alarmantni znak koji prethodi tihom ubojici’

Gljivične infekcije kao posljedica ljetnih aktivnosti

Osim insekata, ljetna kupališta mogu biti izvor gljivičnih infekcija koje zahvaćaju kožu i nokte nogu. Ove infekcije zahtijevaju dermatološku obradu, a liječenje može trajati od nekoliko tjedana do godine dana, ovisno o težini infekcije. Terapija uključuje primjenu antimikotika u obliku krema i tableta.

Prevencija i liječenje

Ljetne tegobe uzrokovane ubodima insekata mogu se ublažiti primjenom hladnih obloga, krema na bazi mentola te antihistaminskih gelova poput Fenistila ili Synopena. Međutim, u slučajevima ozbiljnijih reakcija preporučuje se posjet liječniku. Također, preporučuje se izbjegavanje hodanja po suhim staništima grinja i pravilna zaštita kože prilikom boravka u prirodi kako bi se smanjio rizik od uboda.

Uz povećanu pažnju, ljetne kožne tegobe mogu se učinkovito liječiti i kontrolirati, no bitno je pravovremeno reagirati kako bi se izbjegle ozbiljnije zdravstvene komplikacije.


Komentari