VAŽNA PORUKA EPIDEMIOLOGA! ‘Ublažavanje mjera nije potaknulo širenje hepatitisa A i rota virusa’

Foto: Zagreb.info

Epidemiologinja HZJZ-a dr. Vesna Višekruna Vučina za Zagreb.info objasnila je povećanu pojavu rota virusa u Hrvatskoj i hepatitisa A u Zagrebu, gdje se u jednoj srednjoj školi pojavila zaraza tim virusom, koji se još naziva i ‘bolest prljavih ruku’.

Kako nam je objasnila, i rota virus i hepatitis A odnosno zarazna žutica bolesti su bolesti koje se prenose feko-oralnim putem, odnosno kontaminiranom vodom i hranom, a prva prevencija su dobre higijenske navike i jasno – pranje ruku.

“Hepatitis A kao bolest nije nešto što redovito cirkulira u populaciji, vjerojatno se radi o izoliranom slučaju koji se onda ‘prelio’ na populaciju”, navodi epidemiologinja i upozorava da slučajevi nisu povezani sa slabljenjem epidemioloških mjera protiv širenja koronavirusa.

Kaže i da se protekle dvije godine, koliko i traje pandemija, bilježi i cjepni obuhvat.

“Smanjen je obuhvat cijepljenja, pa je zbog toga i Svjetska zdravstvena organizacija uputila upozorenje od širenja zaraze ospicama”, upozorava epidemiologinja i kaže – “nadajmo se da se to kod nas neće dogoditi”.

Ublažavanje epidemioloških mjera

Što se pak tiče rota virusa, za njega epidemiologinja dr. Višekruna Vučina kaže da je tipičan za djecu do pet godina jer se u tom razdoblju prvi puta susreću s njim.


“Širi se feko-oralnim putem, bude jako eksplozivan, ali i brzo može splasnuti, a većina oboljelih su djeca”, kaže dr. Višekruna Vučina i upozorava da se u slučaju širenja rota virusa radi o tome da se iz dječje populacije prelio na odrasle.

“Moglo bi se na neki način povezati širenja rota virusa s ublažavanjem epidemioloških mjera zbog većeg priljeva djece u institucije, ali to nije niti glavni niti dominantni razlog”, kaže epidemiologinja.

“Ublažavanje mjera nije potaknulo širenje hepatitisa A i rota virusa među populacijom”, zaključuje.


Komentari