Ni kiša im nije smetala: Molitelji se okupili na Trgu bana Jelačića, stigli i prosvjednici

Molitelji (Foto: Zagreb.info)

I danas, kao i svake prve subote u mjesecu, na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupili su se muškarci u 8.30 i započeli molitvu. Molitelje su čuvali policajci, a na Trg su došli i prosvjednici.

Uz Zagreb, krunicu su molitelji molili i u drugim hrvatskim gradovima. U Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Zadru.

Molili su se, podsjetimo, za očuvanje čednosti te da muškarci budu duhovni autoriteti u obitelji.

“Tiha misa”

Performans  „Tiha misa“ umjetnice Arijane Lekić-Fridrih i Udruge Domino, u suradnji s Udrugom Adela i ove se subote također održao istovremeno kad i molitva muškaraca.

“Tiha misa” je skupna intervencija u javnom prostoru koja se održava svake prve subote u mjesecu kao reakcija na navodne molitve koje se održavaju u preko deset gradova diljem Hrvatske u organizaciji muškaraca koji kleče.


“Tiha misa” je posvećena ženama koje su svoj život izgubile, najčešće nažalost u vlastitim domovima, iznevjerene od vlastitih obitelji, ali i od sustava koji još uvijek nema dovoljno razvijene mehanizme borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, protiv nejednakosti, ali ni protiv poruka mržnje i mizoginije.

Užas između Novske i Paklenice: Kombi sletio s ceste, poginulo dvoje ljudi, 20-ak ih ranjeno


Komentari