(Uživo) Komemoraciju u tijeku: Emotivne govore održali ministar obrane i predsjednica

FOTO: MORH

11.35 “U ovom teškom trenutku za Hrvatsku želim u ime svih pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske izraziti najdublju sućut obitelji našeg poginulog Josipa. Ne postoje riječi i djela koja mogu utješiti obitelj i vrratiti izgubljeni život. Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske”, rekao je Damir Krstičević, ministar obrane.

“Iza Josipa ostaje praznina, ali njegov život bio je do kraja ispunjen. Bit će s nama da ga s poštovanjem pamtimo. Prazninu koja ostaje za njim neće ništo ispuniti”, raznježila je prisutne Kolinda Grabar Kitarović nadovezavši se kako je Josip bio domoljub, prijatelj i čovjek.

11.15  Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov posljednji put se pozdravio s Josipom Briškim.

”Njegov odlazak sve nas je duboko potresao, i vojsku i cijelu javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom”, Šundove riječi prenosi N1

11.05 Komemoracija je započela u 11 sati. Himnu je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice. Dvorana je prepuna.

Od Josipa Briškog govorima se opraštaju predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov i ministar obrane Damir Krstičević.


8.02 Tijelo Josipa Briškog danas ujutro u Hrvatsku je dopremio američki avion. Na Plesu ga je dočekao državni vrh, tamo su premijer, predsjednica i predsjednik Sabora, ali i cijeli vojni vrh s ministrom obrane te obitelj Josipa Briškog.

Tijelo vojnika će dočekati počasni vod uz ispaljivanje plotuna, a ceremonija počinje oko 9 sati.

U Ministarstvu obrane u 11 sati će biti komemoracija, dok bi Josipa Briškog trebali pokopati u subotu uz vojne počasti.

Lijes s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu u Afganistanu, danas ujutro stići će u Hrvatsku.

Bit će dočekan uz najviše vojne počasti. Dvojica naših vojnika koji su u napadu teže ranjeni u domovinu bi, na nastavak liječenja, mogli stići za desetak dana.

“Kada tijelo dođe u Hrvatsku, Ministarstvo obrane ima obrednik za takvu vrstu događaja. Na Plesu će biti organiziran doček s vojnom svečanosti, s vojnim postrojem, s obitelji. I poslije toga će tijelo biti dalje transportirano dalje na Zavod za sudsku medicinu”, rekao je jučer za HRT zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan.

Posjećamo, Josip Briški, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru “Resolute Support”, preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenome 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.


Komentari