Ustavni sud: Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović (Foto: Tomislav Kristo/CROPIX)

Ustavni sud održao je konferenciju za medije na kojoj je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović govorio o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

“Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer”, poručio je Šeparović.

“Ustavni sud upozorio je 18. ožujka Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu”, rekao je.

‘Milanović je kršio Ustav’

“Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima. Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu”, dodao je.

“Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne  kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava.

Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni  sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade”, naveli su.


Za ovu odluku glasovalo je devet sudaca, troje je bilo protiv, a jedna sutkinja je bila odsutna.

Zoran Milanović (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

‘Ustavni sud poništit će odluku o dodjeli mandata Milanoviću’

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da Milanović ipak bude premijer odgovorio je: “Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar.”

Naglasio je kako Ustavni sud može poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću.

“Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može ponišititi. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi”, rekao je.

Donosimo u cijelosti upozorenje Ustavnog suda Zoranu Milanoviću


Komentari