Uskoro počinje cijepljenje protiv gripe: Liječnici upozorili na više rizičnih skupina

Cijepljenje, ilustracija (Foto: Pexels)

Jesen je u punom zamahu, a uskoro će, dolaskom hladnijeg vremena, stići i sezona gripe. Liječnici često upozoravaju da gripa nije bezazlena i pozivaju građane da se cijepljenjem pravovremeno zaštite. Naime, u Hrvatsku je stiglo 450 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a početak cijepljenja planiran je za 21. listopada.

S tim u vezi, medicinski stručnjaci pozvali su starije osobe i kronične bolesnike da se odazovu cijepljenju, kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija koje gripa može izazvati.

Do 21. listopada bi trebala biti završena distribucija cjepiva prema županijskim zavodima za javno zdravstvo, potvrdila je epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Hinu. Tom je prilikom naglasila kako se cijepljenje posebno preporučuje građanima starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, trudnicama i djeci do 5 godina, jer su te skupine u povećanom riziku od obolijevanja.

Cjepivo, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Niski obuhvat cijepljenja

Svi koji se žele cijepiti, moći će to učiniti kod svog obiteljskog liječnika, u županijskim zavodima za javno zdravstvo i na cijepnim punktovima o kojima će biti pravovremeno obaviješteni.

Prema podacima HZJZ-a, od 1. svibnja u Hrvatskoj je već zabilježeno oko 160 sporadičnih slučajeva gripe. Prošle je godine, uslijed komplikacija povezanih s gripom, preminulo 40-ak osoba. Kao i prethodnih godina, nabavljeno je četverovalentno cjepivo, koje sadrži dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B, što omogućuje širu zaštitu.

Međutim, i dalje ostaje problem niskog obuhvata cijepljenja među starijim osobama. “Nažalost, u Hrvatskoj je cijepni obuhvat starijih od 65 godina između 27 i 29 posto što je premalo s obzirom na to da su preporuke EU i Svjetske zdravstvene organizacije da se cijepi 75 posto stanovništva starije dobi”, naglasila je Mayer.


Nakon 25 godina ponovno se pojavila opasna bolest: Počeo je program cijepljenja

‘Liječnik bi trebao podsjetiti na važnost cijepljenja’

Na konferenciji za medije održanoj u hotelu Westin, liječnici su podijelili svoja klinička iskustva i preporuke za bolju prevenciju gripe. Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, dr. Rok Čivljak, upozorio je kako liječnici često ne komuniciraju dovoljno s kroničnim pacijentima o opasnostima gripe.

“Obiteljski liječnik, onkolog, kardiolog, nefrolog, onaj tko se skrbi o kroničnom bolesniku, uoči sezone gripe trebao bi podsjetiti pacijenta na važnost cijepljenja”, kaže Čivljak.

Obiteljska liječnica Valerija Bralić Lang naglasila je i važnost cijepljenja trudnica i male djece, napomenuvši kako je interes za cijepljenje kod nas još uvijek na niskoj razini, odnosno svega 30 posto.

Ilustracija (Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX)

‘Može doći do kardiovaskularnih komplikacija’

Kardiolog Daniel Lovrić iz KBC-a Zagreb istaknuo je da gripa može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema, poput srčanog udara, zatajenja srca i iznenadne upale srčanog mišića.

“Imamo jako puno pacijenta starije dobi koji svake godine imaju kardiovaskulane komplikacije, ali i nekoliko mladih pacijenata koji završavaju teško bolesni na respiratoru, na mehaničkim potporama cirkulacije zato što im je srce zatajilo uslijed gripe”, upozorio je.

Također, Lovrić dodaje kako su prošle sezone zabilježeni slučajevi teških upala srčanog mišića kod mladih, zdravih ljudi mlađih od 35 godina, što pokazuje koliko gripa može biti opasna za sve dobne skupine.


Komentari