Uskoro druga pravila: Ako vas policija uhvati nespremne, može vas kazniti sa 130 eura

Promet u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dolazi doba godine kad je potrebno biti posebno oprezan u prometu. Podsjećamo da je od 1. studenog na snazi obavezno paljenje svjetala tijekom vožnje i po danu. Ova mjera na snazi je do 31. ožujka, obaviještava MUP.

Odnosi se na sva motorna vozila koja moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla, dok vozači mopeda i motocikala kratka svjetla trebaju imati upaljena tijekom cijele godine. Ako vas policija uhvati u prometu bez upaljenih svjetala, kazna iznosi 30 eura.

Kazna je veća ako nemate upaljena svjetla tijekom noći ili ako je vidljivost dodatno smanjena, a u tim slučajevima iznosi 60 eura.

Zamjena guma (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Uskoro treba postaviti zimsku opremu

Podsjećamo da od 15. studenog na automobile treba postaviti zimsku opremu. Zimska oprema treba biti na automobilima do 15. travnja. Obveza vrijedi za sva vozila osim onih oružanih snaga RH.

Zimska oprema za automobile uključuje četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Ako vas policija u ovom razdoblju zatekne bez zimske opreme, kazna iznosi 132,72 €. Također će vas zatražiti da zaustavite vozilo li nastavite voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili stavite zimsku opremu ako je imate u vozilu, upozorava HAK.


Umirovljenici će na svoja prava još morati pričekati: Evo kada počinju isplate zaostataka


Komentari