Uragan se približava Europi: Očekuje se stvaranje mediteranske depresije

Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Uragan Leslie, koji se trenutno kreće iznad Atlantskog oceana, sve se više približava zapadnoj obali Europe, donoseći promjene u vremenskim uvjetima. Očekuje se da će Portugal i Španjolska osjetiti njegov utjecaj početkom sljedećeg tjedna.

Prilikom dolaska nad kopno, Leslie će postupno slabiti, ali će i dalje uzrokovati značajne promjene u vremenu, premještajući se prema Biskajskom zaljevu i Engleskom kanalu, a zatim prema Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će dio nestabilnog zraka iz Leslieja prodreti i nad zapadno Sredozemlje, gdje bi mogao potaknuti stvaranje mediteranske depresije poznate kao Medicane. Istovremeno, ciklona će ostati stacionirana nad sjevernom Europom, dok će prodori vlažnog atlantskog zraka, nošeni snažnom mlaznom strujom, zaobilaziti Alpe i samo povremeno dopirati do sjeverne Hrvatske i sjevernog Jadrana.

Prijete nam ekstremni vremenski uvjeti, Vakula upozorio: ‘Ostvare li se prognoze, pripremite se’

Prognoza za Hrvatsku

Danas se u Hrvatskoj očekuje djelomično sunčano vrijeme. Na sjevernom Jadranu i u najsjevernijim dijelovima unutrašnjosti moguća je povremena povećana naoblaka, dok Gorski kotar može dobiti pokoju kap kiše. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, koji će u gorju povremeno biti jak, dok će na Jadranu prevladavati maestral. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će se kretati oko 20 °C, dok će na Jadranu dosezati do 25 °C.


U ponedjeljak ujutro unutrašnjost će biti obavijena maglom, a temperature će se kretati od 5 do 8 °C. Na Jadranu će prevladavati pretežno vedro vrijeme, osim na Kvarneru, gdje se očekuje promjenjiva naoblaka.

Tijekom dana, Slavonija će uživati u pretežno sunčanom vremenu uz slab sjeveroistočni vjetar, s temperaturama od 18 do 20 °C. Na Jadranu će puhati slab vjetar, dok će na otvorenom moru južnog Jadrana biti prisutan umjeren maestral. Dnevne temperature će se kretati oko 24 °C, dok će temperatura mora varirati između 20 °C na sjeveru i 23 °C na jugu.

Kiša u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Pogoršanje vremena

Stabilno i sunčano vrijeme zadržat će se do kraja tjedna, no krajem tjedna stiže promjena sa zapada i jugozapada. S dolaskom juga, očekuju se kiša i veće količine oborina, osobito u petak i subotu, što bi moglo donijeti značajno pogoršanje vremena.

Dolazak uragana Leslie nad Europu može imati ozbiljne posljedice za vrijeme u regiji, stoga će biti važno pratiti daljnje prognoze i pripremiti se na moguće ekstremne vremenske uvjete.


Komentari