Upravo proglašena nova globalna zdravstvena kriza: ‘Zaraza se proširila’

Ilustracija. (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je novu svjetsku javnozdravstvenu krizu zbog majmunskih boginja, drugi put u posljednje dvije godine. Ova odluka donesena je nakon što se virusna bolest, koja je prvotno zabilježena u Demokratskoj Republici Kongo, proširila na susjedne zemlje.

Majmunske boginje su virusna bolest koja se prenosi bliskim kontaktom. Iako su u većini slučajeva blage, mogu biti smrtonosne u rijetkim situacijama. Simptomi uključuju gripi slične tegobe te gnojne lezije na koži.

Proglašenje bolesti “javnozdravstvenom krizom međunarodnog značaja”, što je najviša razina uzbune prema WHO-u, omogućuje brže istraživanje, osiguranje financijskih sredstava te provođenje javnozdravstvenih mjera i međunarodne suradnje s ciljem suzbijanja bolesti.

Hitna sjednica zbog zarazne bolesti: Neće biti dobro ako se proširi Europom

Proširila se zaraza

Bolest se u Kongu počela širiti u obliku endemskog soja poznatog kao “clade I”. Međutim, nova varijanta virusa, nazvana “clade Ib”, pokazala se zaraznijom, šireći se bliskim dodirom, uključujući i seksualni kontakt. Izbijanje ove varijante virusa iz Konga izazvalo je uzbunu nakon što se proširila u susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu.


“Jasno je da je koordiniran međunarodni odgovor ključan kako bi se ova izbijanja zaustavila i spasili životi,” izjavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ilustracija (Foto: Matija Djanjesic / CROPIX)

Prema afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, od početka godine u Africi je zabilježeno više od 17.000 slučajeva sumnje na zarazu majmunskim boginjama te 517 smrtnih slučajeva, što predstavlja povećanje od 160 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Ukupno 13 zemalja prijavilo je slučajeve zaraze.

Podsjetimo, druga varijanta virusa, “clade IIb”, proširila se svijetom 2022. godine, uglavnom kroz seksualni kontakt među muškarcima, zbog čega je WHO tada također proglasio javnozdravstvenu krizu koja je trajala 10 mjeseci.


Komentari