Upoznajte Zagreb uz turističku ponudu ZET-a

Zagreb hr.

I ove godine ZET je obogatio turističku ponuda grada, pustivši u promet panoramske autobuse koji polaze iz Bakačeve ulice.

Prava turistička sezona u Zagrebu je počela, a to se najbolje vidi po broj turista koje susrećemo. Lijepo i sunčano vrijeme idealno je za razgledavanje gradskih znamenitosti.

I ove godine ZET je obogatio turističku ponuda grada, pustivši u promet panoramske autobuse koji polaze iz Bakačeve ulice. Autobusi prometuju „Crvenom linijom“ koja obuhvaća vožnju užim gradskim središtem sa šest usputnih stajališta, dok „Zelena linija“, prolazi širim područjem grada te obuhvaća sportsko-rekreacijske sadržaje poput Jaruna, Bundeka i Maksimira.

Već prvog dana kako su autobusi pušteni u promet, turisti su pokazali veliki interes za ovakav oblik razgledavanje grada. Raul i Irma Herrera stigli su iz dalekog Meksika i oduševljeni su viđenim.

Zagreb hr.
Zagreb hr.

„Zagreb nas podsjeća na ostale europske gradove koje smo obišli, iako nije razvikan poput Rima ili Madrida. Naravno, ovdje je sve nekako manje i sporije. Fascinirani smo starom arhitekturom, ali još više ljudima koji su svi redom jako ljubazni“, govore nam Raul i Irma nakon što su razgledali grad iz kabrio autobusa.

A da turizam nisu samo zgrade, nego i ljudi, uvjerili smo se promatrajući mladog i šarmatnog vozača Josipa koji strancima na tečnom engleskom jeziku prepričava anegdote i zanimljivosti vezane uz grad.


“Crvenom linijom“ obiđemo doista sve značajne gradske znamenitosti – od Gornjeg Grada i Zrinjevca do zgrade HNK-a i Mirogoja“, kaže nam Josip, kojemu je ovo peta sezona kako vozi panoramski autobus.

Kružna vožnja „Crvenom linijom“ traje jedan, a „Zelenom linijom“ dva sata, tijekom kojih je putnicima na raspolaganju virtualni vodič na osam svjetskih jezika.

„Čini mi se da su turisti ipak najviše očarani Mirogojem. Ne mogu vjerovati da je tako velebno zdanje, ustvari groblje. Zato se nerijetko događa da me turisti pitaju jesu li dobro čuli da je riječ o groblju“, kaže Josip uz širok osmijeh i dodaje kako je, kao rođeni Zagrepčanin, i sam dosta naučio o svom gradu vozeći ovaj autobus.

Sve je više stranih turista

Sve je više stranih turista, ali i Zagrepčana koji pokazuju interes za ovakve ture, pa je na Dan Grada gradonačelnik najavio nabavku još dva panoramska autobusa do kraja godine, a u perspektivi bi Zagrebom trebalo kružiti desetak ovakvih autobusa.

No, nije ZET samo s autobusima obogatio turističku ponudu. Tu je i vlakić, koji vikendom besplatno prometuje gradskim središtem i namijenjen je uglavnom najmlađima.

A posebna je atrakcija Uspinjača, s najkraćom rutom od svega 66 metara koja povezuje Donji i Gornji grad. Turisti neprestano škljocaju fotoapartima i snimaju panoramu grada dok se uspinjača polako penje prema Gornjem gradu. Mama i kćer Shoko i Chikako iz Japana nisu skrivale oduševljenjem Zagrebom.

Zagreb.hr
Zagreb.hr

“Sviđa nam se lagani ritam vašeg grada i to što nema prometa u centru. Od atrakcija ćemo posebno zapamtiti ovu kulu iznad nas (Lotrščak op.a.) s koje je maloprije opalio top. Malo smo se uplašile ali su nam domaćini onda objasnili kako taj top opali svaki dan u podne“, priča nam mlada Chikako i uz smiješak nam priznaje kako ju je malo sram što se bespotrebno uplašila.
A da Zagreb ima već i svoje vjerne goste dokazuju Vincent i Christine iz Singapura.

„Ovo nam je već treći puta da dolazimo u Zagreb. Ulice i trgovi su šareni i veseli, ljudi sjede u kafićima i piju kavu, a svugdje se čuje muzika. Super se provodimo u vašem gradu, a uspinjača nam je nezaobilazna atrakcija Zagreba“, kaže nam Vincent, i na odlasku glasno dobacuje „We love Croatia!“.

Ako ovih dana prošetate centrom grada, bit će vam jasno zašto je Zagreb ove godine proglašen najboljom europskom turističkom destinacijom. More stranih turista šeće Gornjim gradom, Ilicom i Cvjetnim trgom, a najrazličitije strane jezike možete čuti na Zrinjevcu i Tomislavcu gdje u hladovini odmaraju turisti, nakon dugih šetnji gradom.

Za kraj dodajmo kako prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba, najviše turista u Zagreb dolazi iz Koreje, Njemačke i Sjedinjenih Država.

 


Komentari