Upaljen crveni meteoalarm za dio Hrvatske, stiže opako nevrijeme: ‘Postoji opasnost za život’

Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Ovogodišnji toplinski val koji je zahvatio cijelu Hrvatsku ponegdje će završiti grmljavinskim nevremenom. Naime, tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji zrak zbog čega će temperatura postupno padati. Izraženo grmljavinsko nevrijeme tako je navjerojatnije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

Državni hidrometeorološki zavod ujutro je za područje cijele Hrvatske objavio narančaste i žute meteoalarme zbog visokih temperatura i mogućih grmljavinskih nevremena, no u međuvremenu je za osječku regiju to upozorenje promijenjeno u crveno, što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Odnosi se to na toplinski val i grmljavinsko nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

Narančasti i žuti meteoalarmi (Foto: DHMZ)

Pljuskovi i saharska prašina

Nadalje, poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

Također, pljuskovi se očekuju i u Zagrebu. “Prema večeri nestabilnije, mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, koji lokalno, na širem području grada mogu biti jače izraženi. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočnjak. Danju manje vruće, najviša temperatura između 29 i 31 °C”, prognoza je DHMZ-a za Zagreb. Najavljuju da su pljuskovi mogući i sutra, u noći te poslijepodne.

Podsjetimo, u zraku na području Zagreba i u ostatku Hrvatske već danima je prisutna saharska prašina koja stvara probleme građanima. Osim što se Zagrepčani žale na konstantno prljave automobile od prašine, ona je utjecala i na kvalitetu zraka.


Hrvatska na udaru brojnih meteoroloških fenomena: ‘Pred nama je potencijalno opasno vrijeme, pripremimo se’

Naime, prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s gradskih mjernih postaja, kvaliteta zraka u Zagrebu u subotu je loša. Onečišćenje zraka česticama PM₁₀ iznosi 86,53, a PM₂.₅ 35,43. Nadalje, situacija je još gora u Rijeci i Splitu u kojima je kvaliteta zraka označena kao vrlo loša.

Inače, saharska prašina može biti opasna za malu djecu, starije odrasle i osobe s plućnim bolestima. Zbog čestica u zraku mogu se pogoršati simptomi astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti. Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće, a u slučaju pojave problema s disanjem, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.


Komentari