Umirovljenicima uskoro iznenađenje na računima: Neki će dobiti izdašne cifre

Umirovljenici (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Do Božića je ostalo više od dva mjeseca no neki gradovi već planiraju podjelu božićnica. Grad Križevci najvio je da će isplatiti novčane pomoći umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe, te drugim socijalno ugroženim skupinama. Međutim, pravo na božićnicu ostvaruju samo oni čiji mjesečni prihodi ne prelaze 350 eura, što je 50 eura više u odnosu na prošlu godinu.

Grad Križevci raspisao je javni poziv za ostvarivanje prava na božićnice u 2024. godini. Osim umirovljenika i korisnika nacionalne naknade za starije osobe, božićnice će dobiti i korisnici zajamčene minimalne naknade, odrasle osobe s invaliditetom te nezaposleni hrvatski branitelji. Glavni uvjet za dodjelu pomoći je da ukupni mjesečni prihodi pojedinca ne smiju biti veći od 350 eura.

Iako su najavili dodjelu božićnica, gradske vlasti Križevaca još uvijek nisu otkrile koliki će biti iznos novčane pomoći. Odluka o visini božićnice bit će donesena naknadno, ovisno o broju zaprimljenih prijava, a iznos će biti utvrđen posebnim zaključkom. Prijave za božićnicu podnose se na službenom obrascu uz potrebne dokumente, i to osobno u Pisarnici Grada Križevaca ili putem e-maila na adresu [email protected].

Ovi hrvatski građani suočeni su s ekstremnim siromaštvom i poniženjem

Umag povećava božićnice i prag prihoda

Za razliku od Križevaca, koji još uvijek nisu precizirali iznos božićnica, Umag je najavio znatno izdašnije novčane pomoći za svoje umirovljenike. Grad je podigao cenzus prihoda s 300 na 500 eura, dok će iznosi božićnica varirati od 100 do 600 eura, ovisno o financijskoj situaciji korisnika.


Odluke Križevaca i Umaga pokazuju sve veću potrebu za podrškom socijalno ugroženih građana uoči blagdana. Iako je cenzus u Križevcima relativno nizak, povećanje od 50 eura predstavlja mali, ali značajan korak za one s najnižim primanjima. Ipak, mnogi građani iščekuju konačne informacije o iznosu božićnice kako bi mogli planirati blagdansku potrošnju.

Inicijative za isplatu božićnica pomažu u ublažavanju financijskih poteškoća s kojima se suočavaju mnogi umirovljenici i socijalno ugroženi građani, pružajući im barem malo radosti i olakšanja u vrijeme blagdana.


Komentari