Umirovljenicima ovaj mjesec stižu manje mirovine: Isplata počinje kasnije nego u rujnu

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Umirovljenicima ovaj mjesec mirovine stižu kasnije pa, zbog vikenda, isplate mirovina za rujan ove godine kreću u utorak, 8. listopada. Također, umirovljenicima će biti isplaćeni manji iznosi nego prošli mjesec kada su dobili dvostruko povećanje za kolovoz i srpanj.

Podsjetimo, umirovljenici su u rujnu dobili oko 7,46 posto veće mirovine, dok je prosječna mirovina porasla za otprilike 40 eura. Tako su umirovljenici u rujnu dobili oko 80 eura više, uključujući usklađivanje za srpanj i kolovoz. Sukladno tome, sada će na račune dobiti 40 eura, što će se nastaviti do idućeg usklađivanja za siječanj, piše portal Mirovina.hr.

Nadalje, zbog porasta mirovina došlo je i do ‘stvaranja’ novih poreznih obveznika pa tako sada 435 tisuća umirovljenika, kojima mirovina prelazi 560 eura, plaća porez. Naime, prosječna mirovina u rujnu iznosila je 571 euro, što prelazi porezni cenzus.

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Prosvjed umirovljenika

Nakon usklađivanja, prosječna mirovina iznosi 610,64 eura, invalidska 418,79 eura, dok obiteljska iznosi 481,76 eura. S druge strane, najniže mirovine koje prima svaki četvrti umirovljenik i dalje ne prelaze 400 eura.

Podsjetimo, u utorak, 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba umirovljenici su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjedu ‘Protiv siromaštva’. Naime, njihov glavni zahtjev podrazumijeva to da im Vlada ispuni obećanje, odnosno da prosječna mirovina bude 60 posto iznosa prosječne plaće.

Zaključno, Vlada je nedavno u sklopu sedmog paketa mjera, dio sredstava namijenila i umirovljenicima čija mjesečna primanja ne prelaze 840 eura. Tako je za 760 tisuća umirovljenika osigurano 76,5 milijuna eura, a umirovljenici će ovisno o visini primanja primiti između 60 do 160 eura.


Plenković jednim potezom ‘izbio’ dijelu umirovljenika iz džepa 60 eura: Neće ni osjetiti

Pravo na jednokratnu pomoć

Nadalje, umirovljenici s primanjima do 350 eura dobit će maksimalni iznos od 160 eura, dok oni kojima su primanja u rasponu od 350 do 500 eura mogu računati na 120 eura. Također, onima s prihodima od 500 do 650 eura namijenjeno je 80 eura, a umirovljenici koji primaju od 650 do 840 eura dobit će 60 eura.

Naime, pravo na jednokratnu pomoć imaju i umirovljenici koji rade, ali ni njima primanja ne smiju prijeći 840 eura. U prosincu će isti ovaj dodatak biti isplaćen za preostale tri kategorije umirovljenika, što uključuje one koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, zatim umirovljenike koji primaju samo inozemnu mirovinu te za korisnike mirovina koji rade do polovine radnog vremena. U cenzus od 840 eura računaju se i domaća i strana mirovina, kao i plaća u slučaju rada u mirovini.

Ipak, umirovljenici čije se mirovine kreću od 650 do 840 eura neće dobiti dodatak od 60 eura jer će državi u preostala tri mjeseca do kraja godine kroz porez na mirovinu dati više nego što će dobiti. Porez na mirovinu plaća gotovo pola milijuna umirovljenika, a samo u rujnu u državni su proračun, zbog toga uplatili 15 milijuna eura, piše portal Mirovina.hr.


Komentari