Umirovljenicima na račun sjeli trostruki iznosi mirovina: Banka objasnila o čemu je riječ

Umirovljenici ispred banke, ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Umirovljenici koji primaju mirovine iz drugog mirovinskog stupa preko Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva (HRMOD) našli su se u nezavidnoj situaciji kada su na svoje račune u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) primili dvostruke i trostruke uplate za mjesec lipanj. Greška, koju su mnogi odmah primijetili, izazvala je zabrinutost zbog izostanka objašnjenja o načinu ispravljanja problema.

Umirovljenici su posebno zabrinuti zbog toga što isprva nisu dobili nikakve informacije o tome tko je odgovoran za grešku, kao i kako će se novac vratiti. Pitanja poput hoće li se višak novca skidati s njihovih računa ili će jednostavno ostati bez uplate u nadolazećim mjesecima, ostala su bez odgovora.

Umirovljenik Jozo je komentirao je situaciju. “Navodno je uvećane isplate u lipnju dobilo nekoliko tisuća umirovljenika. Tjednima se korisnicima nitko nije obratio, a ni danas nije poznato kako će se to riješiti. U srpnju su stigle normalne uplate”, rekao je Jozo za Mirovina.hr.

Gužva umirovljenika pred bankom, ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

‘Za grešku je kriv HPB’

Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD) je pojasnio da je za sve odgovorna banka. “Prilikom uplate mirovine za lipanj, Hrvatska poštanska banka kao poslovna banka Društva izvršila je višestruke uplate na račune pojedinih korisnika Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva. Do nenamjerne pogreške je došlo uslijed tehničkih prilagodbi sustava banke. Banka je otklonila poteškoće te je preuzela obavještavanje korisnika vezano uz povrat pogrešno doznačenih sredstava na njihove račune. Problem je u postupku rješavanja”, kazala je Aleksandra Štingl, savjetnica za odnose s javnošću HRMOD-a.

Unatoč tvrdnjama HRMOD-a da su svi korisnici obaviješteni putem e-maila, mnogi se pitaju zašto se HPB nije ranije oglasila o ovom problemu. Iz HPB-a su za portal Mirovina.hr izjavili sljedeće. “U lipnju su zbog tehničke pogreške prilikom zadavanja naloga za isplatu mirovina u izoliranim slučajevima na račune korisnika provedene ponovljene uplate. Banka je tehničku pogrešku odmah otklonila te je u tijeku proces povrata sredstava između korisnika i njihovih poslovnih banaka”.

Međutim, nisu otkrili koliko je točno korisnika pogođeno ovom greškom, kao ni kako će povrat novca izgledati i kada će biti obavljen. Osim HRMOD-a, mirovine iz drugog stupa umirovljenicima isplaćuje i Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD).


Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, u svibnju je Hrvatska imala oko 17.500 korisnika osnovnih mirovina. Riječ je o umirovljenicima koji na osnovnu mirovinu, koja u prosjeku iznosi 721 euro, primaju i mirovinu iz drugog mirovinskog stupa. Od toga, oko 900 umirovljenika je ove godine otišlo u mirovinu, s osnovnom mirovinom od 635 eura.

Kovanica od jednog eura može vrijediti čak 650 eura: Dobro pregledajte novčanike


Komentari