Umirovljenici će na svoja prava još morati pričekati: Evo kada počinju isplate zaostataka

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Kako bi se poboljšao život umirovljenika u Hrvatskoj, Vlada već više od godinu dana najavljuje određene promjene, a to uključuje novu formulu usklađivanja u omjeru 85:15, trajni dodatak na mirovinu kao zamjena za dosadašnje jednokratne pomoći i izmjene u sklopu takozvane mirovinske reforme.

Ipak, iako se očekivalo da će najavljene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) biti provedene ove jeseni, najavljenu mirovinsku reformu umirovljenici će morati pričekati, a zakonodavne aktivnosti planirane za 2025. godinu Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pustilo je u javno savjetovanje.

Nadalje, u javnom savjetovanju navodi se da je donošenje novog zakona planirano u četvrtom kvartalu 2025. godine, dok će izmjene biti krajem iduće godine. “Donošenje Zakona o mirovinskom osiguranju planirano je u redovnoj zakonskoj proceduri, dakle u dva čitanja, tijekom 2025. godine. U ovoj fazi, a s obzirom na provođenje zakonodavnih aktivnosti, nije moguće precizirati vremenski okvir stupanja Zakona na snagu”, potvrdili su iz ministarstva za Mirovina.hr.

Isplate umirovljenicima, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

‘Na čekanju je oko 80 tisuća novih zahtjeva’

Iz Ministarstva su također naveli i koliko se sredstava izdvaja za mirovine i druga mirovinska primanja u državnom proračunu u ovoj godini. Poručili su da su u financijskom planu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje procijenjena sredstva rashoda za mirovine 8,3 milijardi eura, što znači da će četvrtina planiranih rashoda u 2024. godini otići na umirovljenike.

S druge strane, kako piše Mirovina.hr, Vlada je ove godine uštedjela na isplatama zaostataka za građane koji su trebali dobiti inkluzivni dodatak. Na čekanju je tako oko 80 tisuća novih zahtjeva, uključujući i to da postojeći korisnici prava, primjerice onog na osobnu invalidninu, još uvijek nisu dobili inkluzivni dodatak.

Zaključno, ministar Marin Piletić poručio je da će isplata zaostataka početi od 1. siječnja 2025. godine, dok bi rješenje o inkluzivnom dodatku korisnici trebali dobiti do kraja 2024. godine.


Umirovljenicima ovaj mjesec stižu manje mirovine: Isplata počinje kasnije nego u rujnu

 


Komentari