‘UKLETA’ KUĆA NASUPROT CRKVE! Godinama je ruglo Jaruna, sjaj će joj vratiti crkveni red koji odgaja mlade

Foto: Zagreb.info

Iako zbog jezera i zelenih parkova Jarun slovi kao jedan od najljepših zagrebačkih kvartova, jedan njegov dio, u blizini crkve sv. Mati Slobode, taj status posljednjih godina itekako narušava.

Foto: Zagreb.info

Riječ je o takozvanoj “ukletoj kući” kako je mlađi stanovnici četvrti nazivaju tj. napuštenoj, derutnoj, oronuloj zgradi punoj smeća u kojoj su se povremeno okupljaju beskućnici, narkomani ili neki “sumnjivi tipovi”.

Foto: Zagreb.info

Sagrađena je još krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, a Društvo osoba s cerebralnom paralizom, Društvo distrofičara i Društvo tjelesnih invalida namijenili su da postane novi, veliki Dom za osobe s invaliditetom. No, nažalost ponestalo je novaca, počeo je rat, pa su Društva 2014. godine tu zgradu odlučila darovati Gradu. Iako su postojale najave da će se graditi Dom za starije i nemoćne što sigurno nedostaje toj četvrti, Gradu se javila Crkva.

“Mi smo Salezijanci, crkveni red čiji je poslanje briga i odgoj mladih, i nama uvijek nedostaje prostora. A ova pozicija nam je idealna zbog blizine naše crkve svete Mati Slobode. Tako da smo odlučili kupiti prostor od Grada 2019. godine. Prvo je bila priča da će se graditi Salezijanska osnovna škola, ali ubrzo smo shvatili da nema uvjeta. Nema mjesta za dvoriše, dvoranu pa smo odustali” objašnjava Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije.

Foto: Zagreb.info

“Trenutno radimo statičke provjere, geomehaniku, u kakvom je stanju konstrukcija, ipak je prošlo 30 godina. Najizglednije da ćemo ići prema gradnji Studentskog doma. Na Knežiji imamo 15 studenata, na Jarunu na mjestu stare Crkve njih osam, a na ovom novom mjestu mogli bismo ih primiti 40- tak, iz svih dijelova Hrvatske. To bi bili svi studenti Zagrebačkog Sveučilišta koji dolaze u naš grad, a ne mogu dobiti dom, ili dolaze iz siromašnijih obitelji pa si ne mogu priuštiti plaćanje stana. To bi bila naša pomoć prema mladima.”, dodao je.

Ipak, kada će se to dogoditi, još ne zna. Ideja i volja postoji, ali ono što nedostaje su financijski uvjeti.


Foto: Zagreb.info

“Za prvu ruku ćemo morati postaviti neki krov, vrata, nekako zaštititi tu zgradu od kiše, snijega, nakupljanja smeća, a onda ćemo polako uređivati dalje, a kada će zaživjeti Studentski dom stvarno ne znamo”, zaključio je provincijal.

 


Komentari