UDAR NA KAVOPIJE: Evo koliko će poskupiti šalica omiljenog napitka

pixabay.com

Opravdanje za veće cijene im je veći porez, no kada se porez i spuštao oni i dalje nisu spuštali cijene. 

Ako smo po nečem karakteristični u svijetu to je ispijanje kave. Mi Hrvati zaista možemo satima sjediti u kafiću uz šalicu toplog napitka, no hoće li to i dalje biti tako kada nam povise ionako visoke cijene šalice omiljenog napitka?

Čini se da će se borba ugostitelja i ministra ponovo prelomiti preko naših leđa. Oni su protiv podizanja stope PDV-a koja dolazi s poreznom reformom, a ministar Marić nema namjeru popustiti. Ponovo će nas udarati po džepovima.

Ugostitelji tvrde da će dizanje PDV-a s 13 na 25 posto smanjiti konkurentnost na međunarodnom tržištu, a najavili su i zatvaranje lokala.

Kava u kafićima u centru Zagreba stoji 14 kuna, no od 1. siječnja 2017. mogla bi koštati i više, jer ugostitelji tvrde “povećanje stope PDV-a će nas uništiti”, prenosi RTL.

Na kavi najveća zarada

Kava je već sada precijenjena, a cijene su prenapuhane i ljudi su svjesni  da se upravo na tom napitku zarađuje.


Pa evo koliko košta šalica kave:

“Kila malo bolje kave košta oko 200 kuna, od toga dobijemo 140 kava, to je cijena oko kunu i pol. Za vrhunsku kavu. Dodamo još mlijeko 25 lipa, to je 1, 75 kuna. Ostalo voda, struja, kava košta 2,5 kune. A plaćamo ju 15“, rekla je konobarica Anamarija Jurinec.

Ipak, riječki ugostitelji imaju nešto drugačiju računicu koju su napravili uz pomoć ekonomista. U njihovoj studiji objasnili su kako će Marićeva reforma utjecati na kafiće. Tako oni tvrde da kada se u cijenu kave dodaju ZAMP, knjigovodstvo, internetska veza i ostale stavke, zarada po šalici koja košta 8 kuna iznosi 63 lipe. 

Ugostitelji tvrde kako će samo na kavi zbog promjene PDV-a godišnje izgubiti 4000 kuna. Šalici kave morat će dići cijenu na devet kuna pa očekuju da će izgubiti dio gostiju.

PDV na turizam u susjednim zemljama

Kod Slovenaca je međustopa 9,5 posto, a u Italiji i Španjolskoj ona iznosi 10 posto. U Portugalu se na hotelski smještaj plaća 6 posto, dok restorani plaćaju stopu od 13 posto. I Francuska ima 10 posto, dok Grci imaju međustopu za hotelski smještaj, ali normalnu stopu za sve ostalo.

“Kad smo očekivali da će se vratiti stopa na 10 posto, mi dobivamo ovakav šamar“, rekao je predsjednik ceha zagrebačkih ugostitelja Nenad Šepak.

Nijedna strana ne želi popustiti

Iz Ministarstva financija nemaju previše sluha za prigovore ugostitelja.

“S 20 na 18 posto se smanjuje porez na dobit, a na 12 posto za ugostitelje s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna”

Ugostitelje pitaju i zbog čega su povećali cijene za šest posto onda kad im je PDV padao. Po svemu sudeći, Ministarstvo od reforme ne odustaje, a ugostitelji ne odustaju od pobune. Kavu u kafićima ćemo očito plaćati više nego dosad.


Komentari