U Zagrebu jutros dvoznamenkasti minusi: Uključeno narančasto upozorenje DHMZ-a, evo što nas čeka

U Zagrebu je izmjereno -10.9 stupnjeva (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Zagreb i njegova okolica jutros su se probudili s debelim minusima. U metropoli je izmjereno mrzlih -10.9, a u susjednom Samoboru čak -13.5. Izuzetno hladno je, pokazuju podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda, u ostatku zemlje, a iznad nule je jedino na Jadranu.

DHMZ izdao upozorenje za Zagreb: Očekuju se dramatični vremenski uvjeti

Najniža temperatura izmjerena je u goranskom naselju Crni Lug nedaleko Delnica: čak -17.1 stupanj. Za gotovo cijelu Hrvatsku uključen je meteoalarm, s time da je zagrebačko područje dobilo narančasto upozorenje  zbog iznimne hladnoće. Jutarnje temperature očekuju se između -14 i -8 stupnjeva.

“Zdravstveni rizik moguć je kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od nadležnih službi”, javili su DHMZ-u.

Meteoalarm DHMZ-a za Hrvatsku (Foto: DHMZ)

Vedro i jako hladno

Što se tiče toga što možemo očekivati, prognozira se sunčano i vedro, ali jako hladno vrijeme. Ujutro i dio prijepodneva mjestimice će biti magle. Najviša dnevna temperatura zraka u Zagrebu bit će od 1 do 3 °C, uz dugotrajniju maglu niža, a na Sljemenu oko -2 °C.


Na Sljemenu će, spomenimo, biti ponovno savršeni uvjeti za sanjkanje, grudanje i skijanje, koje je danas i u ponedjeljak besplatno.

Crveni meteoalarm na snazi je na podvelebitskom području, i to zbog vrlo jake i olujne bure. Očekuju se najjači udari vjetra od 35 do 80 čvorova (65-150 km/h).

Led okovao Zagreb, Vakula upozorava: ‘Moramo znati što stariji pamte’

Novi tjedan trebao bi biti nešto topliji, ali ne pretjerano. “Novi tjedan na kopnu će početi sunčanim vremenom. Zatim porast naoblake, u noći na utorak te u prvom dijelu utorka mjestimične oborine uz mogućnost kiše koja se smrzava na hladnom tlu.

Temperatura zraka prema sredini tjedna u porastu. I na Jadranu nakon porasta naoblake u ponedjeljak, u noći na utorak mjestimična kiša, koje će biti i u prvom dijelu utorka. U srijedu djelomice sunčano i malo toplije. Umjeren sjeverozapadnjak u srijedu će okrenuti na jugo”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Komentari