U zagrebačkoj školi ukida se čitav jedan razred, roditelji zavapili: ‘Sve je obavijeno velom tajne’

Ilustracija: Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Čitav jedan razred u zagrebačkoj osnovnoj školi  ukida se usred drame koja je nastala nakon što su roditelji 14-ero đaka odlučili ispisati djecu iz škole zbog problema s nasilnim vršnjakom koji ih je psihički i fizički zlostavljao.

Prošli tjedan Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je za medije da će se problematični učenik premjestiti u drugu školu, no roditelji djece koja pohađaju paralelni razred u istoj školi kažu kako će dvoje učenika iz razreda koji se ukida (jedini koji se nije ispisao i jedan novoupisani ove godine) biti prebačeno u njihov razred, a da učiteljica koja je predavala tom razredu ostaje bez posla, piše 24sata.

“Za dječaka koji je maltretirao ostale nitko ne zna gdje se seli i sve je obavijeno velom tajne. Da je škola na vrijeme reagirala to se sve moglo spriječiti. Trebale su mu se na vrijeme izricati mjere, opomene, škola je bila troma. Dobio je i asistenta, međutim njegovi su roditelji odbili da njihov sin ima asistenta”, rekao je jedan od roditelja.

Škola, učenici (Foto: Freepik)

Nitko ne želi preuzeti odgovornost

Iz Grada Zagreba upućuju na Minstarstvo, dok ministarstvo istovremeno odgovornost prebacuje na Grad.

“Nismo u mogućnosti javno iznositi informacije o pojedinom učeniku niti informacije povrh onih iznesenih na press konferenciji održanoj prvi dan nastavne godine. Škola postupa sukladno zaključcima sa sastanka održanog u resornom ministarstvu 9. rujna”, rekli su iz Grada.

“Teški slučajevi poput ovoga mogu se dogoditi u bilo kojoj školi u Hrvatskoj i stoga pozivamo nadležna ministarstva da žurno promijene propise i omoguće školama i drugim tijelima dodatne ovlasti u odgojno-obrazovnom području, području socijalne zaštite i području suradnje roditelja sa školama u pitanjima dobrobiti djece. Molimo vas da se za sve eventualne dodatne informacije obratite Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih”, poručili su.


Podsjetimo, incidenti u školi su kulminirali u svibnju, kada su roditelji tog dječaka ušli u školu, zbog čega se učiteljica zaključala u učionicu s učenicima. Policija je intervenirala, no nisu utvrđeni prekršaji. Problematični dječak navodno je maltretirao druge učenike, nazivajući ih pogrdnih imenima te ih je čak fizički maltretirao. Unatoč pokušajima da se situacija riješi, roditelji su odlučili prelomiti i ispisali svoju djecu iz škole.

Zbog jednog učenika, roditelji ispisali djecu iz škole: ‘Nitko ništa nije poduzeo, žalosno’


Komentari