U Zagreb stigao novi zrakoplov Croatia Airlinesa: Najmodernijim Airbusom počinje obnova flote

Zračna luka dr. Franjo Tuđman. (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

U Zagrebačku zračnu luku sletio je novi zrakoplov Croatia Airlinesa moderni Airbus A220. Time je službeno počela cjelokupna obnova flote hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika zrakoplovima nove generacije. To je najveći projekt u 35-godišnjoj povijesti tvrtke, javlja HRT.

Prvi zrakoplov A220 sletio je u 10 sati, a stigao je iz proizvodnih pogona Airbusa u kanadskom Mirabelu. Na svečanosti dočeka novog zrakoplova sudjeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade, na svečanosti su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Moderna flota

Riječ je o suvremenom avionu koji je i do 50 posto manje bučan te troši čak 25 posto manje goriva, a putnicima nudi daleko veći komfor nego stariji modeli.

Prvi novi zrakoplov imat će registarsku oznaku 9A-CAE i zvat će se “Zagreb“.

Osmišljeni kako bi pružali udobnost i učinkovitost, obitelj A220 čine zrakoplovi nove generacije koji mijenjaju iskustvo letenja ovim uskotrupnim zrakoplovom. Inovativni dizajn stvara prostranu kabinu s izdašnim osobnim prostorom i širokim sjedalima, savršenim za opuštanje na duljim letovima.


Njegov impresivni raspon od 3450 nm parira većem uskotrupnom zrakoplovu, otvarajući svijet mogućnosti. Ove jedinstvene prednosti omogućuju dodatne prilike u poslovanju uz postupno širenje mreže letova uz veću energetsku učinkovitost i manju potrošnju goriva. To znači besprijekorne prilagodbe rasporeda, osjetljivost na fluktuacije potražnje i slobodu istraživanja novih ruta.

Tomašević na konferenciji za medije: ‘Svatko tko misli da može raditi ovaj posao neka se kandidira’

Putnički zrakoplov A220 rezultat je inovativnog dizajna i jedini zrakoplov posebno projektiran za tržišni segment koji uključuje putničke zrakoplove od 100 do 150 sjedala pritom nudeći do 1100 nm veći dolet.

A220 obitelj daje prednost udobnosti putnika s najširim sjedalima u svojoj klasi. Također nudi obilje prirodnog svjetla i zapanjujući pogled kroz svoje velike prozore. Dodatno, pruža izdašnih 20% više prostora za odlaganje iznad glave, osiguravajući udobno putovanje za sve putnike. Poznat je po svom tihom radu što putnicima čini iskustvo letenja ugodnijim.


Komentari