U Sesvetskom Kraljevcu otvoren vrtić koji su mnogi obećavali: ‘U njega je uloženo 10 milijuna eura’

Tomislav Tomašević (Foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zajedno sa zamjenicima gradonačelnika Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, svečano je otvorio Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec, 9. po redu i najveći izgrađen u mandatu ove uprave.

„Nema političke opcije koja nije obećavala vrtić u Sesvetskom Kraljevcu, 20 godina se obećavalo, ali mi smo ti koji smo ga otvorili, i to je najveći vrtić koji je izgrađen u posljednjih 10 godina u Zagrebu”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši kako je u novi objekt uloženo gotovo 10 milijuna eura, od čega oko 8 milijuna eura iz gradskog proračuna, a preostalih 1,9 milijuna eura sufinancirano je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec je centralna predškolska ustanova u kojoj je smješteno oko 265 djece, u 14 skupina. Ukupna bruto površina novog vrtića iznosi 2.603 m², dok površina cijele građevinske čestice obuhvaća 8.249 m². Poseban naglasak stavljen je na funkcionalnost i prostornu organizaciju: sve skupne jedinice su trostrano orijentirane, što omogućuje optimalne uvjete za prirodno osvjetljenje i ventilaciju.

Još jedan novi vrtić u Zagrebu: Imat će i bazen

Prizemna građevina

„Ovaj je vrtić rezultat urbanističko-arhitektonskog natječaja na kojem su pobijedili arhitekti iz Arhitektonskog ureda 9090 koji su odlučili napraviti prizemnu građevinu i fragmentirati je u niz kućica povezane hodnikom dužine 100 metara. Svaka skupina ima i izlaz na djelomično natkrivenu terasu”, dodao je zamjenik Korlaet posebno napomenuvši kako je ovaj vrtić podigao ambijentalnu kvalitetu ovog dijela Sesvetskog Kraljevca kojeg će moći koristiti svi stanovnici.


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec iznijela je podatke o ukupnim ulaganjima u vrtiće u Sesvetama. Na taj način Grad Zagreb nastavlja ulagati u infrastrukturni razvoj i podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja, čime se poboljšava dostupnost i uvjeti za sve roditelje i djecu na području Sesvetskog Kraljevca i okolnih naselja.

„Ovaj sjajan objekt radi ogromnu razliku u cijeloj Gradskoj četvrti Sesvete, u kojoj smo do sad otvorili 4 nova vrtića. U narednih nekoliko mjeseci otvaramo još i vrtiće u Sopnici i u Cerju, čime smo upisne kapacitete u Sesvetama podigli za čak 680 novih mjesta za djecu. Pripremamo i dogradnju Dječjeg vrtića Sesvete u Ulici potočnica, te izgradnju novog dječjeg vrtića i društvenog doma u Sesvetskim Selima”, najavila je zamjenica Dolenec.

Dječju vrtić u Sesvetskom Kraljevcu (Foto: Grad Zagreb)

26 objekata

Podsjetimo, do sada je čak 26 škola i vrtića izgrađeno, dograđeno ili obnovljeno u mandatu ove gradske uprave: OŠ Miroslava Krleže, OŠ dr. Ivan Merz, OŠ Vugrovec-Kašina (PŠ Vugrovec), Učenički dom Ante Brune Bušića, OŠ Petra Zrinskog, Glazbena škola Blagoja Berse, Gimnazija Tituša Brezovačkog, OŠ Ante Kovačića, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Augusta Šenoe (PŠ Pongračevo), OŠ Savski Gaj (PŠ Blato), XII. gimnazija, OŠ Jure Kaštelana, Hotelijersko-turistička škola, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, OŠ Bukovac, OŠ Brezovica (PŠ Kupinečki Kraljevec), DV Sesvete (PO Kašina), DV Markuševec (PO Vladimira Vidrića), DV Poletarac (PO Studentski Grad), DV Ententini (PO Sesvetska Selnica), DV Botinec (PO Odranski Obrež), DV Zrno – PO Ivanja Reka i PO Žitnjak, DV Kustošija (PO Gajnice) i DV Sesvetski Kraljevec.

Još 7 vrtića i škola su trenutno u izgradnji: DV Sveta Klara, DV Ententini (PO Sesvetska Sopnica), DV Medo Brundo (PO Novi Retkovec), DV Jabuka (PO Trnava), DV Leptir (PO Cerje), OŠ Jakuševec, OŠ Lučko (PŠ Ježdovec).


Komentari