U ovoj trgovini ni prodavačice ne žele kupovati: ‘Cijene mijenjanju tri puta dnevno, a saznate je na blagajni’

Trgovina Studenac (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Ljetna inflacija fenomen je o kojem je već govorilo više stručnjaka, a radi se o tome da cijene usluga rastu u skladu s potražnjom koja se povećava uslijed dolaska velikog broja gostiju na Jadran.

Podsjetimo, proteklih mjeseci više se kupaca požalilo na cijene u pojedinim trgovinama na hrvatskoj obali. Naime, jedan je kupac tako nedavno opisao neugodnu situaciju u trgovini Studenca u Trpnju na poluotoku Pelješcu.

Kako tvrdi, u toj trgovini pola cijena na policama nije bilo označeno, dok su za drugu polovicu proizvoda cijene na blagajni bile veće od onih na policama.

Trgovina Studenac (Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

‘Ne volim da me prave budalom’

“Cijene proizvoda su ili pomiješane ili ih uopće nema. Stranci zbunjeno šeću po trgovini, ništa im nije jasno, čuju da smo domaći pa nas pitaju je li to praksa u Hrvatskoj. Da sam odmah vidio da su mi naplatili više, prigovorio bih.

Ovako su na meni zaradili pola eura i tko zna još koliko. Otkako je uveden euro, u dućanima sam stvarno vidio svašta, ali ovo što se događa u Trpnju je za rubriku ‘Vjerovali ili ne’. Hoću kupiti breskve, cijenu otkrijem tek na blagajni. Idem kupiti sladoled, na škrinji opet nema cijene”, objasnio je nezadovoljni kupac.

Također, sličan slučaj dogodio se i u trgovini Studenca u Saplunari na otoku Mljetu. “Kada sam im rekao što se događa, radnici sliježu ramenima, govore da sve znaju, ali da ne mogu tu napraviti ništa. Žao mi je, sve mi je jasno, otok je to, skuplje cijene, ali baš ne volim kad me netko pravi budalom. U tom dućanu, po slobodnoj procjeni, 80 posto cijena iskazano je niže na policama nego što su na blagajnama. Naprimjer jutros… Boca vode na polici 1,09 eura, na blagajni 1,25 eura”, poručio je jedan kupac.


Trgovina Studenac (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

‘One su nemoćne’

Nadalje, još jedan takav slučaj dogodio se i u lokalnom Studencu na Visu. Kako tvrde kupci, prodavačice cijene u toj trgovini mijenjaju i do dva do tri puta dnevno te su im navodno rekle da one, zbog takve prakse, ni same tu ne kupuju namirnice.

“Prodavačice ne stignu tom brzinom promijeniti cijene tako da je jedna na polici, druga na blagajni. Na kraju kupcima ne daju kupiti namirnice po istaknutoj cijeni te kažu da su one tu nemoćne. Studenac ima mnogo tih malih dućana, no stanovnici sve rjeđe ondje kupuju već idu u Split. No to ne mogu baš svi. Starije osobe teško će svaki čas do Splita. Problem je i u tome što će takve cijene stanovnicima ostati i kad završi turistička sezona”, objašnjavaju kupci.

Osim toga, i brojni su turisti primijetili razlike u cijenama te su svoje reakcije podijelili na Googleu. “Pazite kod plaćanja, blagajnica govori samo hrvatski i pokušava vas prevariti”, Bezobrazne, neopravdane i previsoke cijene”, “Mali dućan, ljubazno osoblje, ali 30-40 posto cijena na policama ne odgovara onima na blagajni. Naravno, na blagajni su više. Osjećaš se loše kad to vidiš jednom, ali kad tako platiš dva ili tri puta, onda je sve jasno”, neki su od komentara.

Trgovina Studenac (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

‘Žurno ćemo otkloniti nepravilnosti’

O cijeloj su se situaciji oglasili iz Studenca. Ispričali su se kupcima i obećali da će ukloniti nastale propuste. “Prilikom pripreme novih tjednih akcija, cijene artikala mijenjaju se u centralnom informacijskom sustavu koji je povezan s blagajnama u prodavaonicama, no može se dogoditi da zbog povećanog obujma posla tijekom ljetne sezone djelatnici još nisu stigli korigirati sve cijene artikala na samim policama.

Žurno ćemo otkloniti nepravilnosti, a sve kupce kojima je na blagajni iskazana veća cijena nego na policama pozivamo da se jave u prodavaonicu gdje će im biti vraćena razlika u novcu.

Zahvaljujemo kupcima na razumijevanju te ih pozivamo da nam se izravno obrate na adresu [email protected] ako primijete bilo kakvu nepravilnost u našim prodavaonicama kako bismo mogli na vrijeme reagirati te obeštetiti naše kupce koji su nam na prvom mjestu”, objašnjeno je u ranijem odgovoru Studenca.

Kruži nova prevara, neki građani ostali bez tisuća eura: ‘Nikako nemojte odgovarati na to’


Komentari