U Italiji eruptirao još jedan vulkan: Snimke izlijevanja lave u more su nevjerojatne

Erupcija vulkana Stromboli (Foto: FOX26 NEWS screenshot)

Sve je jača vulkanska aktivnost na malom talijanskom poluotoku Stromboli, nedaleko Sicilije, što je talijanske vlasti potaknulo da u četvrtak podignu uzbunu na najvišu razinu, odnosno s narančaste na crvenu razinu. Pri tome se ljude poziva da slijede upute koje izdaje civilna zaštita.

Naime, došlo je do izbacivanja pepela i lave koja se iz vulkana izlila u more duž Sciara del Fuaco, depresije na otoku koja služi kao glavna turistička atrakcija. Na društvenim mrežama i po medijima se šire fascinantne snimke u trenutku kad se lava i pepeo izlijevaju u more.

Lokalni mediji javljaju da su talijanski vatrogasci pojačali nadzor nad vulkanom dok on postaje sve aktivniji. Obalna straža također je pojačala svoje aktivnosti angažirajući više patrolnih brodova i zrakoplova.

Pojačana vulkanska aktivnost dvaju vulkana u Italiji

Inače, Stromboli je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu – poznat po svojim redovitim, ali obično manjim, erupcijama, a aktivan je tisućama godina. Manje erupcije, koje su često vidljive s otoka i okolnog mora, dale su mu nadimak “Svjetionik Mediterana”.

Podsjetimo, ranije ovog tjedna je postala izraženija i vulkanska aktivnost Etne, vulkana koji se nalazi na otoku Siciliji. Tako je u četvrtak Etna eruptirala uz spektakularne prizore dok je lava tekla s planine visoke čak 3.300 metara.

Dva vulkana koja su posljednjih dana iznimno aktivna, su udaljena jedan od drugog jedva 180 km, piše euronews.


Komentari