U Hrvatsku stiže nova promjena vremena: Pale se meteoalarmi zbog vjetra i kiše

Nestabilno vrijeme u Zagrebu (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Nakon promjenjivog vremena i kiše, u ponedjeljak je u većini Hrvatske suho, sunčano i toplije, uz jačanje južine. Također, ponegdje je pri tlu moguć i mraz, uz svježa i maglovita jutra, posebno u gorskim kotlinama.

“U većem dijelu zemlje pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Oblačnije u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu gdje lokalno može pasti malo kiše. Ujutro uglavnom u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju mjestimice i jak, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 23 °C”, prognoza je DHMZ-a za Hrvatsku danas.

Stabilno vrijeme očekuje se danas i u Zagrebu. “Pretežno sunčano, ujutro na širem području grada magla. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura oko 21 °C”, prognoza je DHMZ-a. Također, danas za Hrvatsku nema upaljenih meteoalarma.

Vremenska prognoza (Foto: DHMZ screenshot)

Dolazak nestabilnog vremena

Ipak, od utorka ponovno dolazi nestabilno vrijeme. Povremene kiše bit će na Jadranu već u utorak, dok će na području sjeverne Hrvatske ona uglavnom trajati od srijede do petka. “Većinom sunčano, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru više oblaka, moguće i malo kiše. Prema večeri s jačim naoblačenjem kiša i pljuskovi s grmljavinom najprije će zahvatiti najzapadnije predjele.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u gorju i jak, a na Jadranu će umjereno i jako jugo prema večeri još pojačati. Najniža jutarnja temperatura između 8 i 14, na Jadranu od 14 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25 °C”, prognoza je DHMZ-a za Hrvatsku sutra.

Pogoršanje vremena najavljeno je sutra i u Zagrebu. “Pretežno sunčano, prema kraju dana postupan porast naoblake i vjerojatnosti za kišu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, poslijepodne u gorju povremeno i jak. Najniža jutarnja temperatura između 10 i 13, a najviša dnevna oko 24 °C”, objavio je DHMZ.


Kaos zbog poplava, u Sisku na snazi izvanredne mjere: Kod Karlovca potopljene kuće

Pale se meteoalarmi

Nadalje, u utorak se za dio Hrvatske pale žuta i narančasta upozorenja, što znači da je vrijeme potencijalno opasno i opasno.

Tako su u gospićkoj i riječkoj regiji upaljeni žuti meteoalarmi zbog grmljavinskog nevremena i vjetra, dok je žuto upozorenje zbog vjetra sutra na snazi u kninskoj i splitskoj regiji te srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Također, zbog jakog vjetra narančasti meteoalarm je upaljen za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal i Sjevernu Dalmaciju.

Meteoalarmi u utorak (Foto: DHMZ screenshot)


Komentari