U Europi potvrđena zaraza opakom bolešću, pali se alarm: ‘Može biti smrtonosno’

Bolnica, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Švedska agencija za javno zdravstvo zabilježila je, kako navode, prvi slučaj zaraze novom varijantom majmunskih boginja (m-pox) u Europi. Osoba se zarazila tijekom boravka u dijelu Afrike gdje trenutno vlada epidemija m-poxa soja 1, izjavili su iz Agencije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu proglasila epidemiju m-poxa u dijelovima Afrike javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja. U početnoj epidemiji u Demokratskoj Republici Kongo umrlo je najmanje 450 ljudi, a bolest se proširila na područja srednje i istočne Afrike, prenosi BBC.

M-pox, koji kod nas i dalje zovu majmunskim boginjama, iako ga zapravo prenose primarno vjeverice, prenosi se bliskim kontaktom, kontaktom kože na kožu te čak razgovorom ili disanjem u blizini druge osobe. Uzrokuje simptome slične gripi i oštećenja na koži te može biti smrtonosan, pri čemu četiri od 100 slučajeva završavaju smrću.

Dva soja bolesti

Postoje dvije vrste m-poxa, sojevi 1 i 2. Iako su liječnici zbog soja 2 prije dvije godine također proglasili međunarodno hitno stanje, on nije uzrokovao veće probleme.

Švedska agencija za javno zdravstvo navela je da bi soj 1 mogao biti opasniji i predstavljati rizik od težeg oblika bolesti koja bi mogla imati i veću smrtnost.


Agencija je također istaknula da se soj 1 češće širi bliskim kontaktima unutar kućanstava i često među djecom, dok se blaža varijanta uglavnom prenosi seksualnim odnosima.

Upravo proglašena nova globalna zdravstvena kriza: ‘Zaraza se proširila’


Komentari