U blizini Hrvatske se pojavio notorni ‘Scipione’: ‘Ako vidite ovakav oblak, maknite se’

Vrucine u centru Zagreba (Foto: Lucija Ocko / CROPIX i Neverin.hr screenshot)

Afrička anticiklona ‘Scipione’ je sredinom ovog tjedna počela pristizati u susjednu nam Italiju što će uzrokovati drastičan porast temperatura, na pojednim mjestima čak i do 36 °C.

Kraj svibnja je bio obilježen promjenjivim vremenom, ali kako najavljuju meteorolozi, atmosfera će se vratiti u stabilnu, a kako dani budu odmicali, bit će sve toplije i temperatute će rasti do uobičajenih ljetnih vrijednosti.

Tako će prema vremenskim prognozama, temperature u unutrašnjosti Sardinije dostizati čak 34-36 °C. I za druga se područja prognozira izrazito toplo vrijeme, primjerice iznad 30 °C se predviđa za Siciliju i velike gradove poput Rima i Firence.

(Foto: Neverin.hr screenshot)

Scipione već djeluje na vrijeme u susjednoj zemlji

Hrvatsku također očekuju vrući dani. Do vikenda se predviđa većinom suho i sunčano vrijeme, često čak i vruće. Temperature u Dalmaciji i na istoku Hrvatske ponegdje će premašiti 32 °C. Sparina će pratiti vrućinu u mnogim krajevima, a u pograničnom području sa Slovenijom moguće su lokalne nestabilnosti i kratkotrajni pljuskovi.

Srpski meteorolog Ivan Ristić je za TV Prvu kazao da je afrička anticiklona ‘Scipione’ već počela  utjecati na Srbiju.

“Već od sutra temperature će biti tropske, preko 30 stupnjeva, a za vikend između 30 i 35 °C. Jezgra tog vala kreće iz Libije i ide prema Sardiniji, Korzici i Siciliji, dakle u središte Sredozemnog mora, a tijekom idućeg tjedna se premješta iznad Grčke. Tako da će tamo biti centar tog vala i temperature će ići i preko 40 °C”, objašnjava Ristić.


(Foto: Neverin.hr screenshot)

‘Dijelovi Balkana će umati uvjete za oluje’

Meteorolog je dodao da će ovaj vrući val osjetiti i Sjeverna Makedonija te jug Srbije, gdje se očekuju temperature do 37 °C. Prema njegovim riječima, to su temperature karakteristične za srpanj koje će se zadržati tijekom ljeta, jer se afrička anticiklona tek formira i samo će se pomicati.

Srbija se nalazi na obodu djelovanja anticiklone, što znači da će dolaziti do susreta vrućeg zraka iz anticiklone i hladnijeg zraka sa zapada, što može rezultirati jakim vremenskim nepogodama. “Dijelovi Balkana koji će biti na granici afričke anticiklone i vlažnog, svježeg zraka sa zapada imat će uvjete za oluje i nepogode. Sreća je da su sada temperature Jadranskog, Sredozemnog i Egejskog mora niske da bi se formirale superćelijske oluje. Kreću se između 21 i 24 stupnja”, istaknuo je Ristić.

Međutim, ovaj meteorolog upozorava da kada temperatura Jadranskog mora dosegne 27 stupnjeva, pojavljuju se pijavice koje poput pumpi usisavaju vlagu i prenose ju u oblake. To povećava potencijal za nastanak superćelijskih oluja. Kako objašnjava ovaj stručnjak, u zavisnosti od temperatura mora i vlage, nastaju jake super oluje.

@zagrebinfo kako podnosite vrućine u Zagrebu? 🥵 #zagrebinfo #zagreb #starizagreb #ljeto #retro ♬ 80s retro-future synthwave(1321717) – Ninja Muzik Tokyo

‘Kad vidite ovo iz oblaka, treba se maknuti’

Ristić podsjeća da su prošlog srpnja i kolovoza uvjeti za formiranje oluja bili povoljni u južnom dijelu Europe i diljem Balkanskog poluotoka.

“Imali smo jako topao i nestabilan zrak pun vodene pare, što je gorivo za oluje”, rekao je tada za Blic.

“Kada se vidi perjanica iz oblaka, kao perce, ne mora ići do dolje, to znači da je to područje jakih vjetrova i da je treba izbjegavati. To nije superćelijska oluja, super oluja rotira i izgleda sablasno”, objasnio je ranije ovaj meteorolog.

Zaokret nakon olujnog nevremena: Dolazi do drastične promjene u temperaturi, ovo se nekima neće svidjeti


Komentari