U 105. godini preminuo Josip Manolić

Josip Manolić (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Josip Manolić preminuo je u 105. godini života. Manolić je rođen u Kalinovcu kraj Đurđevca 22. ožujka 1920. godine. Bio je političar, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a prvi u Republici Hrvatskoj, prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora, partizanski borac u Drugom svjetskom ratu, hrvatski obavještajac i bivši visokopozicionirani pripadnik UDBA-e.

Rođen je u obitelji Ivana i Kate Manolić, kao najmlađi od četvero djece. Kada mu je bilo šest godina, 1926., umire mu otac, od posljedica Prvog svjetskog rata, te mu se majka preudala. Odrastao je uz starijeg brata, dvije sestre, te četvero djece iz očuhove obitelji. Kad mu je bilo osam godina, s obitelji se preselio iz Kalinovca u Orlovac blizu Nove Rače. U Bjelovaru je završio srednju obrtničku školu, smjer za postolara.

Završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Omladinski i sindikalni dužnosnik bio je od 1938., član KP Jugoslavije od 1939. U antifašističkom je ratu bio od 1941., kao organizacijski sekretar PK Saveza komunističke omladine Jugoslavije za Hrvatsku, s vodstvom kojega je smijenjen nakon smjenjivanja Andrije Hebranga s dužnosti sekretara CK KP Hrvatske. Nakon rata bio je u unutrašnjim poslovima. Smijenjen je 1946. s dužnosti načelnika Ozne u Bjelovaru, 1948–60. bio je načelnik u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, u službi izvršenja kaznenih sankcija, zatim 1960–65. načelnik Sekretarijata unutrašnjih poslova grada Zagreba.

Joža Manolić tijekom praćenja rezultata parlamentarnih izbora 2020. godine u stožeru Restart koalicije (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Razilaženje od HDZ-a

God. 1965. i 1969. bio je izabran za zastupnika u Saboru SR Hrvatske (bio je predsjednik Zakonodavno–pravne komisije i član Ustavne komisije Sabora). Nakon 21. sjednice Predsjedništva SK Jugoslavije u Karađorđevu 1971. bio je uklonjen s položaja i isključen iz političkog života. God. 1989. bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i prvi predsjednik njezina Izvršnog odbora, potom 1990–93. potpredsjednik HDZ-a. Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru RH.

Bio je potpredsjednik Predsjedništva RH (1990), predsjednik Vlade RH (1990–91), predsjednik Kriznoga stožera RH, te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991–93). Sudjelovao je u stvaranju HV-a (pričuvni je general pukovnik). God. 1993. bio je imenovan u Županijski dom Sabora i izabran za predsjednika Doma.

Godine 1994. razišao se s HDZ-om i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik. Objavio je autobiografsku knjigu Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku (2015).


ČOVJEK KOJI JE PROŽIVIO GOTOVO SVE: Najpoznatiji hrvatski umirovljenik slavi 103. rođendan!


Komentari