Tužni prizori iz susjedne BiH: Dolini Neretve prijeti veliko zagađenje

Ogromne količine otpada (Screenshot: YouTube/Bljesak.info)

Prije nekoliko dana je susjednu Bosnu i Hercegovinu zahvatila velika katastrofa nakon što je ogromna količina padalina uzrokovala bujice i odrone u kojima je, prema posljednjim informacijama, smrtno stradalo 22 ljudi. I dok ljudi još uvijek oplakuju gubitak svojih najbližih, sada dolaze i prvi podaci o ekološkim posljedicama uzrokovanih prirodnom nepogodom.

Naime, nakon nedavnih velikih padalina, poplava i klizišta, ogromne količine smeća, otpada, mulja, te ostataka uništenih kuća i predmeta iz domaćinstava nagomilale su se pred branama hidroelektrana Grabovica i Jablanica.

Fotografije s lica mjesta prikazuju predmete iz uništenih domova koji su završili u otpadu pred branama, što dodatno ilustrira razmjere štete uzrokovane bujicama i odronom.

Otpad se skuplja uz brane

Tim Federalnog vodnog inspektorata obišao je ovo područje kako bi procijenio stanje s posebnim naglaskom na ugroženost akumulacija u dolini rijeke Neretve i na proces čišćenja nanosa, piše bljesak.info.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP-a), je priopćeno da je u suradnji s mobilnim timom Elektroprivrede BiH utvrđeno kako se sav plutajući otpad sakuplja uz brane hidroelektrana. Također, potvrđeno je da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom tvrtkom za uklanjanje ove vrste otpada.


Apokaliptični prizori iz susjedstva: Gradovi u BIH potpuno pod vodom, ima i mrtvih

‘Nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane’

“Aktivnost prikupljanja plutajućeg otpada će se nastaviti do daljnjeg, a trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane”, navodi se u službenom priopćenju.

Kako bi se spriječile daljnje posljedice i šteta, federalni vodni inspektori su izdali preporuku da se što hitnije označi lokacija za deponiranje čvrstog kamenog i zemljanog materijala. Ovo bi trebalo spriječiti istovar otpada u vodotoke i na obale, čime bi se smanjila opasnost od začepljenja, novih poplava ili dodatnog podizanja razine rijeke zbog deponiranja otpada u njezin tok.


Komentari