Trešnjevčani na rubu živaca zbog ‘ljudskih rakuna’: ‘To je počelo ovog ljeta, odvratno je’

Otpad u Zagrebu (Foto: Zagreb.info)

Na problem s otpadom u Zagrebu građani se već dulje vrijeme vrlo otvoreno i glasno žale. Neki negoduju zbog neredovitog odvoza otpada, a neki zbog sugrađana koji jednostavno ne mare je li smeće u kontejneru ili je nagomilano pored njega.

Zagrepčani frustrirani zbog smeća: ‘Odvratno je vidjeti hrpe kontejnera svakih 20 metara, a tek gnoj koji curi iz onog za biootpad’

Sa sličnim takvim problemom javio se jedan Zagrepčanin koji je na Redditu opisao što posljednjih mjeseci on i njegovi susjedi trpe s otpadom.

”Živim u manjoj zgradi na Trešnjevci već godinu dana i nikada nismo imali problem s ljudskim rakunima do sredine ovog ljeta. Netko nam po par puta tjedno raskopa smeće i ostavlja nered iza sebe, što privlači i ptice koje osjete/vide/nanjuše hranu i raznesu otpatke još dalje”, opisao je svoj problem.

Svi čiste, ali nema pomoći

Baš ovih dana netko je dvije ZG vrećice od 40 litara istresao po spremniku za biootpad, a rasuli su se, kaže, i higijenski ulošci. Svaki put radnici Čistoće to počiste, no za nekoliko dana dogodi se ista stvar.


”Najtužniji dio je što im stanari zgrade, uključujući meme, ostavljamo boce u posebnim vrećicama pokraj kanti baš zato da ne trebaju kopati po smeću. Nažalost, priroda ljudskog rakuna je prevagnula”, piše očajni Zagrepčanin i dodaje da im je ukraden i spremnik za plastiku.

Otpad u Zagrebu, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Nered je odvratan i često se raširi po cijeloj ulici koja je mala i uska, pa se susjedu neki dan dogodilo da mu se higijenski uložak zalijepio na kotač od auta. Mislim da je bio u stanju zapaliti i kante i osobu/osobe koje to rade.

Predstavnik stanara često očisti kućicu u kojoj su kante, ali uzalud. Pomažemo mu svi, naravno. Lokot smo sugerirali, ali nisu se svi složili. Nemamo one velike kante tj. kontejnere kakve su uglavnom kod velikih zgrada”, kaže muškarac. Njegov brat, priča dalje, živi u većoj zgradi, a suočava se s istim problemom.

Otišao na Sljeme i ostao van sebe: ‘Sramota, kako je ovo moguće’

Mnogi su se javili autoru objave, a jedan mu je Zagrepčanin rekao da ne shvaća zašto bi se itko od sustanara protivio stavljanju lokota na spremnike za otpad.

”Ne znam koji kreten se ne slaže oko lokota. Niti je skupo da se napravi toliko kopija ključa niti plaća netko ravno iz džepa. Također sam na Trešnjevci, ali mi smo odmah stavili biootpad i miješani pod ključ. Niti jedan stanar se nije požalio na tu ideju”, kaže on u komentarima.

Dali mu savjet što napraviti

”Biootpad kante su dobile onu antigravitacijsku bravu. Kada ih radnici Čistoće okrenu na svoj kamion same se otvaraju. Za miješani imamo veliki kontejner, ali on je pod ključem, iako se ‘kavez’ nikad ne zaključava. Još nismo imali problema da nam je netko poderao vrećice. S obzirom da užasno smrdi, a i pretpostavljam da ekipa koja nažalost mora kopati po smeću, zna da tamo neće boce naći”, opisao je stanje s otpadom kod svoje zgrade.

”Ne treba ti lokot ali stavite onu bravu koja se otključava na kod – 4 broja obično. I to će riješiti sve probleme”, jedan je od prijedloga Zagrepčaninu s Trešnjevke.


Komentari