fbpx
02.10.2024.
Naslovnica Vijesti Info Toplinski val ‘drma’ Hrvatskom, zabilježen novi neugodan ekstrem: ‘Nekada i sada je...

Toplinski val ‘drma’ Hrvatskom, zabilježen novi neugodan ekstrem: ‘Nekada i sada je neusporedivo’

Toplinski val (Foto: Damjan Tadic / Nera Simic /CROPIX)

Toplinski val i dalje drma Hrvatsku, a njegovo se popuštanje očekuje tek krajem tjedna.

Na udaru velikih vrućina nije samo Hrvatska već cijeli Balkan, a prema podacima meteorološkog servisa Severe Weather Europe, zabilježene su nikad više temperature u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Albaniji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) danas će biti pretežno sunčano i vruće, uglavnom na obali i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju.

Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a poslijepodne uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38 stupnjeva Celzijusovih.

Meteorologinja poslala upozorenje usred toplinskog vala: ‘Nažalost, moguće je da nas ovo uskoro čeka’


Rekordne temperature

Cijela Hrvatska je i dalje pod meteoalarmima, no crveno upozorenje oglašeno je za manji dio zemlje, konkretnije, za riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Temperature mora u našem dijelu Jadrana u ponedjeljak su srušile sve rekorde. U Dubrovniku je izmjereno čak 29,7°C, što je najviša temperatura ikada zabilježena u Hrvatskoj. Split je također postavio novi rekord s 29,4°C.

DHMZ

Što se tiče temperature zraka, samo su decimale nedostajale za rušenje apsolutnog rekorda.

Kako je u analizi objavio Crometeo, analiza ljeta u posljednjih 70 godina na DHMZ postaji Split Marjan pokazuje da je broj vrlo vrućih dana u Splitu porastao je za ekstremnih 450 posto.

“Nekada i sada – neusporedivo. Naravno da je i prije bilo toplih noći, vrućih i vrlo vrućih dana. No što kažete na podatak da je broj vrlo vrućih dana u Splitu porastao za 450 posto?”, napisali su.

Subota će donijeti kraj toplinskog vala, kako će biti vrlo česti pljuskovi s grmljavinom, diljem unutrašnjosti, ali i na Jadranu. Temperature će na kopnu ponegdje pasti i za desetak stupnjeva.


Komentari