Tomašević otkrio koliko Zagrepčana ostaje kod GPZO-a: ‘Broj je nadmašio očekivanja’

Gradonalčelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije (Foto: Josip Bandic / CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održava konferenciju za medije na temu opskrbe plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića. Podsjetimo, od 1. listopada ove godine tvrtka Međimurje plin preuzima od Gradske plinare Zagreb – Opskrba javnu uslugu opskrbe plinom za građane Zagreba.

Rok za podnošenje zahtjeva za prebacivanje s Međimurje plina na Gradsku plinaru Zagreb bio je do petka, 27. rujna u 23:59. Inače, građani koji su do 27. rujna prihvatili ponudu GPZO-a, nakon 1. listopada više neće biti korisnici javne usluge te prelaze na tržišnu uslugu.

Također, javnu uslugu opskrbe plinom u Zagrebu tako od listopada 2023. godine do rujna 2027. godine može obavljati jedino Međimurje plin. Naime, prema odluci HERA-e, Međimurje plin mora najkasnije do 31. listopada dostaviti svim sadašnjim korisnicima javne usluge u Zagrebu novi ugovor o opskrbi plinom.

‘Nastavlja se sudska bitka’

Na početku konferencije gradonačelnik je komentirao javni natječaj HERA-e u svibnju ove godine, kada je gradska plinara izgubila ulogu glavnog opskrbljivača plinom. “Ono što je ključna stvar je da je ta odluka donesena protivno zakonu jer nije bilo niti natječaja o europskom vlasniku. Zbog svega toga i dalje slijedi sudska bitka od strane GPZO-a da se ospori ta odluka HERA-e. Međutim, isto tako smo najavili i tržišnu borbu oko te cijele situacije”, navodi Tomašević.

“Također, tek nakon što je određena nabavna cijena plina se GPZO mogao obratiti s konkretnom ponudom prema kupcima, čak nismo imali vremena ni čekati kolike će biti subvencije plina od strane Vlade. Ponudili smo građanima da ostanu po cijeni koja je deset centi povoljnija od Međimurje plina”, objašnjava gradonačelnik.


“Na konferenciji održanoj drugog rujna rekli smo da ciljamo 220 tisuća kućanstava, od ukupno 290 tisuća kućanstava koja uključuju područja Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića. Ovih 70 tisuća uključuje mikropotrošače, odnosno prazne stanove i one koji imaju dugovanja te na njih nismo ciljali”, poručio je Tomašević.

Zagrepčani su trebali odlučiti: Od sutra opskrbu plinom u Zagrebu preuzima Međimurje plin

‘Zadovoljan sam brojkama’

“Ovih dana ste mogli čuti brojne analize i dezinformacije, od oporbenih zastupnika. Jedna od njih je i da je 30 posto građana ostalo na GPZO-u, što nije točno. Druga je da je od sto tisuća zahtjeva za prelazak na GPZO, obrađeno njih 50 tisuća, dok će se ostalih 50 tisuća pokušati obraditi do 8. listopada. To je sve netočno”, istaknuo je gradonačelnik.

“Do ovog dana nisam iznosio nijednu informaciju o tome koliko ljudi prelazi kako ne bi dao prednost Međimurje plinu niti utjecao na građane koji još nisu bili sigurni u svoju odluku. Ono što mogu sada objaviti je da već sada imamo, nisu svi podaci još uvijek obrađeni tako da ćemo konkretne brojke imati ovih dana, do sada možemo reći da je u sustav učitano preko 150 tisuća građana koji su odlučili ostati kod GPZO-a”, navodi Tomašević.

“Preko 150 tisuća zahtjeva je obrađeno, oni su svi obrađeni i u sustavu, vjerujem da će se na kraju ta brojka na kraju nešto i povećati. S obzirom na dezinformacije, htjeli smo izaći s ovim brojkama vani sada”, navodi gradonačelnik.

Gradska plinara Zagreb – Opskrba (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

‘Želim zahvaliti građanima’

“Stvarno sam zadovoljan, broj je veći od svih očekivanja, ove brojke, ovo je više od 50 posto svih kupaca, a ono što je još bitnije je da se radi o više od dvije trećine kupaca na koje smo mi ciljali”, poručio je gradonačelnik.

“To znači da će od prvog listopada i dalje GPZO biti najveći opskrbljivač plinom u Gradu Zagrebu. Želim zahvaliti građanima na njihovom povjerenju jer bez njega sigurno ne bismo mogli ostvariti ovakav rezultat. Vjerujem da ćemo to povjerenje u budućnosti opravdati”, istaknuo je gradonačelnik.


Komentari