Tomašević obilježio rođendan Zoološkog vrta pa komentirao probleme u gradu: ‘Moramo to riješiti’

Tomislav Tomašević (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet s ravnateljom Ustanove Ivanom Cizeljom obilježili su 99. rođendan Zoološkog vrta u Zagrebu.

Tom prilikom osvrnuli su se na povijest i planove Ustanove te pokrenuli brojčanik koji će odbrojavati dane do 100. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba. Nakon toga, gradonačelnik i zamjenici održali su redovnu konferenciju za medije.

Na početku konferencije okupljenima se obratio novi ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb, Ivan Cizelj. “Naša priča počela je 1925. godine, a cijelu smo priču započeli s tri lisice i tri sove. Prvi otok je bio premalen pa se iskopao kanal, pa je otvoren i drugi otok. To je jedan jako dugi period, današnji Zoološki vrt posjećuje oko 500 tisuća posjetitelja, što je jako respektabilna brojka”, objasnio je.

Pripreme za jubilarnu obljetnicu

Rođendan Zagrebačkom zoološkom vrtu nakon toga je čestitao gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je najavio početak odbrojavanja stotog rođendana. “Ono što mnogi ne znaju je da je Zoološki vrt, po broju prodanih karata, najveća atrakcija u Gradu Zagrebu, pa i u cijeloj Hrvatskoj. Samo nekoliko atrakcija prodaje više ulaznica godišnje. Tako da, osim što je bitan zbog zaštite životinja i edukacije, Zoološki vrt je važna turistička atrakcija”, poručio je gradonačelnik.

Također, gradonačelnik je najavio nastavak ulaganja u ZOO Zagreb, u smislu pružanja financijske podrške i obnove određenih dijelova. Nakon izjave gradonačelnika, pokrenut je brojčanik do 100. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba.


Na redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik je govorio o početku rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj. “Očekujem da krene u siječnju. Imamo sad završnu fazu, a radovi bi trebali trajati 15 do 18 mjeseci. Za sada, kako stvari stoje u potpunosti će se financirati iz gradskog proračuna”, objasnio je gradonačelnik te dodao da će se sve to događati prije izgradnje stadiona na Maksimiru.

Odlagalište na Jakuševcu

Gradonačelnik Tomašević komentirao je i situaciju na Jakuševcu. “Deset godina ista praksa, nije se tu ništa promijenilo u zadnje tri godine. Vlada nered koji mi moramo rješavati. Mi to sada sređujemo jer to nije sredila ekipa prije nas. Nema tu ništa novo. Sada biootpad ide privatnim uporabiteljima izvan Zagreba, ne ide na Jakuševec, kako može ići na Jakuševec, mi moramo plaćati da ide izvan Zagreba”, objasnio je.

“Svih 12 ispravljačkih stanica u Zagrebu ćemo popraviti, ne možemo ih sve odjednom isključivati nego najviše tri odjednom. Po cijelom gradu moramo obnavljati i tramvajske pruge. Niti se kupovalo dovoljno tramvaja, autobusa, obnavljalo pruge, okretišta i drugo. Mi to sve moramo riješiti”, objasnio je gradonačelnik.

“Vozni park će se obnavljati. Recite mi jedan grad Europske unije koji novi tramvaj nije kupio 14 godina, to je problem koji mi moramo riješiti. Bavimo se i problemom dvije tisuće parkirnih mjesta u centru Zagreba koje su koristile različite ustanove, ambasade, poduzeća i imali su to rezervirano, a nisu to čak ni plaćali. Tako da očekujemo da će se idućih mjeseci osloboditi veliki broj parkirnih mjesta koje će moći koristiti stanari”, zaključio je gradonačelnik.


Komentari