Tomašević o novom slučaju nesnosnog smrada po Zagrebu: ‘To će se riješiti kroz nekoliko dana’

Isparavnje iz rasadnika Zrinjevca (Foto:Screenshot/Ekologija grada)

Neugodni mirisi zbog otpada ne muče samo stanovnike Jakuševca i Novog Zagreba. Smrad prijavljuju i stanovnici sasvim drugog dijela grada. Obratila nam se Zagrepčanka koja tvrdi kako se već mjesecima na području Bukovca i Gornje Dubrave u raznim satima u danu osjeti nepodnošljivi smrad.

‘Ne možemo živjeti u ovom smradu’

“Prvo smo mislili da je smrad s Jakuševca no to je predaleko i shvatili smo da se BIOOTPAD počeo dovoziti u prostorije Zrinjevca koje su na Bukovcu. Zvali smo policiju. Nikome nije bilo rečeno niti je igdje stavljena obavijest za građane da će se ovo događati.Mi ne možemo živjeti u ovom smradu dok su temperature u Zagrebu ovako niske, kako će biti kad bude toplije i to smeće krene jače smrdjeti”, poručila je ljutita stanovnica iz tog dijela grada.

Drama zbog smrada otpada i na drugom kraju Zagreba: ‘Većina ljudi i dalje ne zna što je Tomašević napravio’

Pitanje se postavilo i na skupštini

Ovaj problem došao je do ušiju gradonačelnika Tomaševića na aktualnom satu na sjednici gradske skupštine. Pitanje je postavio zastupnik HDZ-a.

“Oko Jakuševca danas ni slova. Građane Zagreba zanima što je s Jakuševcem, a vi ste u međuvremenu izdali građevinsku dozvolu za odvoz biootpada Čretu. Građani nas zovu da dolazi sve, minusi su i nemoguće smrdi. Izdali ste građevinsku dozvolu na 10 godina i imamo saznanja da ne dolazi obrađeni biootpad nego i plave vrećice, crne, žute”, rekao je Mario Župan (HDZ) te priložio i video dokaz.


Foto: Screenshot/Ekologija Grada/Facebook

‘Riješit će se kroz nekoliko dana’

Gradonačelnik Tomašević u odgovoru je poručio kako će problem brzo biti riješen.

“Kao što vam je dobro poznato sve oko odlagališta i kompostana, nakon drugog odrona na Jakuševcu prekrio se dio kompostane otvorenog tipa. Ona je bila zatrpana sa smećem i više se na njoj nije mogao obrađivati biootpad. Krenuli s hitnim postupkom zbrinjavanja s privatnim firmama, a manji dio je odvezen u kompostanu na Čret.

U međuvremenu je sklopljen ugovor s privatnim oporabiteljem i u tijeku je micanje biootpada s kompostane Čret koje će se završiti. Ako je došlo do neugodnih mirisa, to će se riješiti kroz nekoliko dana”, odgovorio je gradonačelnik.

‘Sasvim novi stupanj ludila’

O problemu rasadnika Zrinjevca u naselju Markuševec izvijestila je  i Udruga Ekologija grada te objavila snimke koje su dobili od građana.

“Nakon što je upropašteno odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec zbog nezakonitog odlaganja biootpada koje je dovelo do urušavanja i eksplozije na odlagalištu, te nakon što se cijeli jugoistočni dio grada gušio u smradu – dio biootpada koji Čistoća prikupi na području grada Zagreba (onaj koji se ne predaje oporabiteljima po suludoj cijeni) odlaže se na rasadnik Zrinjevca u naselju Markuševec, na adresi Čret 2. Stanari tog dijela grad nas danima upozoravaju na nesnosan smrad”, poručili su objavi iz udruge.

 

 


Komentari