Tomašević o gorućim gradskim temama

PRESS

U emisiji Otvoreno HRT-a emitiranoj u utorak, 25. travnja 2017. godine u kojoj su se sučeljavali kandidati za gradonačelnice i gradonačelnike Zagreba, kandidat platforme Zagreb je NAŠ! nametnuo je temu zbrinjavanja otpada kao jedan od glavnih problema Grada Zagreba koje planiramo riješiti ulaskom u institucije vlasti.

Pored toga, Tomašević je jedini kandidat koji je predlagao program zelene javne nabave te poticanje lokalno proizvedene i zdrave hrane u Gradu Zagrebu.

 

“Jedna od prvih stvari koje ćemo ostvariti kad uđemo u institucije vlasti je zelena javna nabava. Naime, Zagrebački holding je prošle godine potrošio 100 milijuna kuna na nabavu hrane, a 92% tog iznosa otišlo je Agrokoru i Vindiji. Mi ćemo omogućiti da se u gradskim poduzećima i ustanovama koristi lokalno proizvedena hrana iz zagrebačkog prstena, čime se ulaže u lokalni razvoj zajednice, u isto vrijeme smanjuje utjecaj na okoliš i osigurava kvalitetna hrana u gradskim ustanovama i poduzećima, posebice u vrtićima.”, naglasio je Tomašević.

 

Ovu temu Platforma smatra izrazito bitnom jer zahvaća nekoliko razina razvoja grada te dobrobiti njegovih građana. Naime, nabavom hrane opskrbljuju se dječji vrtići i škole te druge gradske ustanove, čime je ovom politikom zahvaćen velik broj građana Zagreba, a kvaliteta hrane utječe na dobrobit djece i starijih osoba. Platforma Zagreb je NAŠ! zalaže se za to da prednost pri odabiru prehrane za vrtiće i škole imaju mali, lokalni proizvođači, čime bi građanima grada Zagreba bila osigurana kvalitetnija prehrana. Pored toga, ovom mjerom bi se poticao razvoj i održivost malih lokalnih proizvođača i doprinijelo dugoročnom razvoju lokalne ekonomije, smanjila bi se emisija stakleničkih plinova te bi se gradski novac vraćao u zajednicu.


 

Više o ekonomskom programu možete pronaći na službenim stranicama platforme, a program je otvoren za raspravu i komentare građanima do 3. svibnja.

 

Osim ove teme, u jučerašnjem Otvorenom, Tomašević je uspio svojim nastupom, konkretnim izlaganjima i obuhvatnim uvidom u problematiku nametnuti temu otpada u jučerašnjoj raspravi kao gorući problem Grada Zagreba koji planiramo riješiti. Također, Tomašević je dao podršku građanskoj inicijativi za očuvanje parka Trnjanska Savica uz koju smo od samog početka, a uključivanje građana u odlučivanje o razvoju i uređenju četvrti u kojima žive jedna je od osnovnih točaka našeg programa.

Tomislav Tomašević danas će od 17.30 sati ponovno biti u parku s građanima Savice.

 


Komentari