Tomašević najavljuje veliku promjenu na Jarunu: ‘Postaje pješačka zona’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici ove su srijede na Jarunu, gdje održavaju konferenciju za medije na temu budućnosti Rekreacijsko-sportskog centra Jarun.

Tim povodom Tomašević će izložiti planove za razvoje centra, kao i ostatka kompleksa koji čini i jezero te veliku šetnicu.

“Htjeli smo komunicirati malo više o novom modelu prometa u sklopu centra, a i našim planovima za Jarun. Da podsjetimo, prošle godine je prvi puta u povijesti otkad je napravljena obnovljena Aleja Matije Ljubeka. Radovi na obnovi su bili primarno financirani iz Solidarnosti EU-a.

Centar zanemarivan desetljećima

Tom investicijom smo najavili brojne aktivnosti za unaprijeđenje samog Jaruna koji je bio zanemarivan desetljećima. Tada smo isto tako najavili da ćemo za godinu dana jezero Jarun preoblikovati u pješačku zonu. Pokrenuli smo i određene studije. Jedna se općenito bavit razvojem Jaruna, odnosno njegovim urbanističkim planom uređenja.

Druga bitna studija je ona odmuljivanja jezera. Tema koja također traje desetljećima su lokvanji koji smetaju za veslanje i druge vodene sportove. Sva dosadašnja rješenja su bila vatrogasna rješenja, i svi smo tada znali da je jedino sustavno rješenje za taj problem odmuljivanje jezera”, započeo je.


“Mi smo napravili novu studiju za odmuljivanje jezera da bi vidjeli na koji način napraviti to odmuljivanje. Riječ je o milijunskom iznosu koji će trebati samo za odmuljivanje. Pitanje je i gdje će taj otpadni mulj završiti. Imamo neka rješenja, i uskoro ćemo moći predstaviti tu studiju u javnosti”, rekao je dalje.

Tomašević najavio najveći projekt u povijesti grada Zagreba: ‘Vrijedan je kao četiri sljemenske žičare’

Sve kreće na Dan planeta zemlje

Naglasio je i da je ključna današnja tema bila vezana za promet uz Jarunu. “Najavili smo da će Jarun postati pješačka zona. I da bi pripremili građane smo osigurali i bolji prostor za bicikliste, te smo uveli i ZET-ovu liniju kako bi postojala alternativa automobilima.

Također smo svaki posljednji vikend u mjesecu imali dan bez automobila na Jarunu, i to je bilo dosta dobro prihvaćeno, bilo je građana koji su bili aktivni, a i ugostiteljski objekti su bili popunjeni.

Plan nam je da za sljedeći Dan planete zemlje, 22. travnja, uvedemo pješačku zonu na Jarunu”, rekao je te dodao i da se prepolovio broj ulazaka automobilima u Jarun u zadnjih godinu dana. Od svibnja 2023. do veljače 2024. godine je bilo više od 62 tisuće automobila koji su ušli u centar, što je dvostruko manje od istog razdoblja u protekloj godini.

“Sada možemo ići u sljedeći korak, s novom naredbom oko pješačkih zona. Nama je i dalje plan da 22. travnja ovdje proglasimo pješačku zonu. Dodao je i da se radi na povećanju broja parkirnih mjesta na zapadnom ulazu.


Komentari