Tomašević najavio novo veliko rušenje u Zagrebu: ‘Počet ćemo uklanjanje 14 objekata’

Tomislav Tomašević. (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su radove na izgradnji Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin koja je započela prije dva mjeseca, nakon čega se održala redovna konferencija za medije.

Iz Grada najavljuju početak rušenja objekata na području nekadašnje tvornice Gredelj, gdje će biti organiziran privremeni parking do završetka Paromlina. Podsjetimo, radi se o projektu vrijednom 80 milijuna eura, a predviđeno je da će radovi trajati oko dvije godine.

Inače, parking koji se nalazio pored zgrade Paromlina bio je otprilike kapaciteta 450 parkirnih mjesta. Umjesto toga, građanima je ponuđena alternativa parkiranja na Velesajmu. Kako je prethodno najavljeno, novi parking istočno od zgrade Paromlina mogao bi biti gotov do kraja godine, a ispod samog objekta bit će izgrađena javna garaža.

‘Nebriga Grada za takve prostore’

Gradonačelnik je na početku govorio o povijesti projekta i svim radovima koji su prethodili početku izgradnje Paromlina. “Ono što je vrlo dobro poznato je da je Paromlin desetljećima bio simbol nebrige gradske vlasti za ovakve prostore, a da se nalazi par stotina metara od zgrade Gradske uprave, odnosno Ureda gradonačelnika. Kada sam ulazio u politiku 2017. godine, moja prva konferencija za medije bila je ovdje, upravo zbog te simbolike”, istaknuo je.

“Drago mi je da ćemo upravo mi to napraviti. To je naša najveća kapitalna investicija u ovom mandatu, pojedinačna, kada se radi o zasebnom objektu. Vrijedna je otprilike 80 milijuna eura i polovicu tog iznosa očekujemo dobiti od EU sufinanciranja, nadam se da ćemo ugovor potpisati do kraja godine”, poručio je gradonačelnik.


“Radovi su počeli prije dva mjeseca i trajati će dvije godine. Tu će se održavati konferencije, festivali, radovi, izložbe. Radi se o ukupno 36 tisuća kvadrata. Za sada radovi idu po planu. Danas započinju radovi i na zemljištu Gredelj, rušenje derutnih građevina koje nisu zaštićene. Počet ćemo uklanjanje 14 objekata”, objasnio je.

Sudska pobjeda Grada

Također, Tomašević je komentirao i presudu Visokog upravnog suda koji je utvrdio da je model sakupljanja otpada u Zagrebu u potpunosti zakonit te da je odluka na kojoj se temelji u skladu sa zakonom.

“Kao prvo mi pozdravljamo odluku Visokog suda, rekao sam ranije, u Hrvatskoj je jako teško mijenjati stvari, situacija je bila takva i vezano uz roditelje odgojitelje. Nakon što smo uveli novi model imali smo brojne zahtjeve za ocjenu zakonitosti”, navodi Tomašević.

“Drago nam je da je konačno taj postupak završio i to u korist Grada. Javili su mi se i drugi gradonačelnici koji žele napraviti isti model kao i Zagreb jer se pokazao jeftinim i učinkovitim za odlaganje otpada, a on je i pravedniji”, dodao je.

Odvoz otpada

Nadalje, Tomašević je komentirao i problematiku odvoza otpada u glavnom gradu.

“Ono što je dugoročni plan za biootpad je, kao što znate, otvaranje Centra za gospodarenje otpadom koji će unutar sebe imati i bioplinsko postrojenje”.

“Sve ono što smo usvojili, studiju izvodljivosti i hodogram koji smo predstavili u siječnju, po tom radimo i da se taj Centar otvori do 2028. godine, a isto tako očekujemo i odlagalište na Čretu gdje će se isključivo odvoziti zeleni biootpad”, ističe gradonačelnik.

Međimurje plin

Nadalje, komentirao je i odluku da Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) od jeseni neće stanovnike glavnog grada opskrbljivati plinom. Podsjetimo, posao je na natječaju dobilo poduzeće Međimurje plin iz Čakovca.

“Dajte nam malo vremena da vidimo uvjete koje će nam ponuditi dobavljači i tada ćemo moći vidjeti po kojoj cijeni možemo ponuditi građanima da ostanu na GPZO. Ponovit ću još jednom da će i dalje distribuirati plin gradska tvrtka, Gradska plinara Zagreb, brojila ostaju i dalje od gradske i distribucija će ići preko gradske tvrtke.”, navodi.

“Javili su nam se već građani koji kažu da im je razlika u ponudi između Međimurje plina i GPZO-a oko pola eura mjesečno te da zbog tog iznosa ne žele mijenjati firmu”, zaključio je Tomašević.

Dobre vijesti za velik broj građana: Ovaj tjedan kreće isplata novca na račune


Komentari