Tomašević najavio najveći projekt u povijesti grada Zagreba: ‘Vrijedan je kao četiri sljemenske žičare’

Tomislav Tomašević (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je press konferenciju na kojoj su predstavili proširenje usluga za osobe s autizmom te se osvrnuli na “Projekt Zagreb”, koji podrazumijeva obnovu zagrebačke vodovodne mreže.

Tomislav Tomašević istaknuo je da se radi o najvećem projektu u povijesti grada Zagreba te najvećem projektu koji je grad prijavio na financiranje Europske unije. Naglasio je da je dugogodišnje zanemarivanje vodovodne mreže dovelo do lošeg stanja, s mnogim pucanjima cijevi i gubicima vode.

“Projekt je vrijedan 323 milijuna eura i najveći je projekt u Hrvatskoj. Financirat će se većinom putem sredstava Europske unije, što znači da neće biti potrebe za povećanjem cijena vode”, rekao je Tomašević, dodavši kako se radi o projektu koji je vrijedan kao četiri sljemenske žičare.

Problem otpada

Govoreći o ilegalnom odlaganju otpada, Tomašević je istaknuo da se radi o kriminalu te da su to djela koja se u Hrvatskoj trenutno procesuiraju kao prekršaji.

“Firme zarađuju na ilegalnom odlaganju otpada, ali to su kaznena djela protiv okoliša koja se moraju tretirati kao kriminal. Bez strožih kazni i promjene zakona, ništa se neće promijeniti”, naglasio je Tomašević.


Dodao je da su prijedlozi za kontrolu ilegalnog odlaganja otpada odbačeni zbog zakonskih prepreka, ali da grad aktivno radi na pronalasku rješenja.

Tomislav Tomašević (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Ostale teme

Govoreći o pravosuđu, Tomašević je izrazio nezadovoljstvo pravomoćnom oslobađajućom presudom bivšem direktoru Zagrebačkih Otpadnih Voda za izvlačenje novca te je izrazio nedostatak povjerenja u rad Državnog odvjetništva.

Na pitanje o planovima za bolnicu sv. Duh, Tomašević je istaknuo da Grad čeka odluku Ustavnog suda o zakonu koji je Gradu oduzeo upravljanje imovinom.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec odgovarala je na pitanja o promjenama u sustavu socijalne skrbi, ističući da Grad radi na usklađivanju s novim zakonskim propisima te da će se osigurati prava za sve korisnike.

Press konferencija završila je obećanjem gradonačelnika Tomaševića da će Grad Zagreb nastaviti raditi na rješavanju ključnih problema grada te na poboljšanju kvalitete života svih građana.


Komentari