‘TO JE OBMANJIVANJE KUPACA’ Mljekari su bijesni: ‘U trgovinama se uvozno mlijeko prodaje kao domaće’

Photo: Pixabay, Ilustracija

Posljednjih nekoliko godina drastično je smanjen broj domaćih proizvoda, a iz Hrvatske poljoprivredne komore upozoravaju kako se u nekim trgovačkim lancima uvozno mlijeko prodaje kao hrvatsko.

Na jednom takvom pakiranju trajnog mlijeka istaknuto je kako je zemlja podrijetla Hrvatska, no potom piše kako mlijeko potječe iz Europske unije. Na pakiranju su i crveni kvadratići u srcu i natpis “hrvatski proizvod”.

“Imamo u nekoliko dana opet raznorazne pozive u pomoć mljekara koji kažu da se označuju s nekim srčekima, piše iz Hrvatske, a zapravo ako detaljno sitno pročitate na deklaraciji piše made in EU” objasnio je Mladen Jakopović.

HRT doznaje kako je zasad zbog sive zone dopušteno da na proizvodu poput mlijeka koje je obrađeno u Hrvatskoj piše da je domaće, iako je sirovina iz neke druge zemlje. Međutim, za naše mljekare je to nedopustivo.

“Tu se radi o obmanjivanju javnosti i kupaca u trgovačkim centrima jer to milijeko dolazi izvana, a stavlja se znakovlje Hrvatske poput šahovnice, poput kockica i to hrvatski proizvođači kao takvo vide. Jedini pravi znak za mlijeko s hrvatskih farmi je crveni znak s oznakom “mlijeko s hrvatskih farmi” i on se kao takav kontrolira i strogo se provode ti propisi”, istaknuo je predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

Nova europska strategija “Od polja do stola” trebala bi donijeti više reda na tržištu hrane, a Hrvatska poljoprivredna komora traži pojačane kontrole inspekcije.



Komentari