Sve gore stanje sa zagrebačkim beskućnicima: ‘Grad nam je dao neadekvatnu prostoriju, koliko vrijedi ljudski život’

Beskućnik, ilustracija (Foto: Unsplash)

S obzirom da se još uvijek nije riješio problem prenoćišta za beskućnike u gradu Zagrebu, članovi Facebook inicijative ‘Od srca srcu za beskućnike i potrebite’ i humanitarna udruga  ‘Fajter’ organiziraju još jedan prosvjed, točno u 15 sati na Trgu svetog Marka.

Svaki dan na zagrebačkim ulicama gledamo žalosne priče: ‘Svi smo zakazali, tužno smo društvo’

Prosvjed bez puno riječi

“Pozivamo Vas na treći mirni prosvjed ‘Klupa nije krevet- šutnja nije zlato’ ovaj puta bez riječi kako bi ponovo ukazali državnoj i gradskoj vlasti na status i probleme beskućnika, posebno onih s raznim oboljenjima.

Dosad smo pričali, pisali svima, objašnjavali, sastančili u Gradskom uredu za socijalnu skrb te kod pučke pravobraniteljice za ljudska prava, snimali reportaže, sakupljali nevidljive ljude po ulicama, a dobili smo mrvicu bačenu sa stola.

Riječ je o takozvanom prenoćištu u Vukovarskoj 235 s toplim obrokom i 15 ležajeva, no u stvarnosti tamo imamo ukupno deset ležajeva, bez toplih napitaka, bez tuša, bez ikakvog poludnevnog boravka vikendima.


Par kreveta u Vukovarskoj 235, bez tuša, bez toplih napitaka (Foto: Facbook)

U Zagrebu 1000 beskućnika

Koliko vrijedi život jednog takvog čovjeka, mogu li oni u neko ozbiljno utočište uključivo i branitelje beskućnike ili je i to ‘netema’ i nije u redu prioriteta. Čekamo odgovor kao poklon za pod bor”, napisali su iz Facebook inicijative.

Podsjetimo, na području Grada Zagreba je oko 1000 beskućnika na dva prihvatilišta s oko 200 kreveta. Jedno je prihvatilište u Velikoj Kosnici, a drugo u Jukićevoj ulici, što nije dovoljno. Potrebno je trajno prenoćište koje podrazumijeva mjesto gdje beskućnici mogu doći prespavati, istuširati se, oprati rublje, ujutro popiti kavu i otići.

Bolan život na ulicama Zagreba: ‘Mnogi ne žele u prenoćište zbog jednog velikog straha’


Komentari