Svake godine sve je više oboljelih Hrvata: Rano otkrivanje znatno smanjuje smrtnost opake bolesti

Pregled sumnjivih madeža i promjena na koži, iustracija (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Samo u svibnju u sklopu akcije “Save the skin” od 372 slučaja besplatnih pregleda madeža u gradu Zagrebu otkriveno je 14 suspektnih madeža sa sumnjom melanoma. Da su brojke alarmantne, potvrdio je i ministar zdravstva Vili Beroš te najavio kako će do kraja godine biti uveden nacionalni program ranog otkrivanja melanoma jer je smrtnost osoba s novootkrivenim melanomom 30 posto.

‘JEDAN MALI MADEŽ SKORO ME KOŠTAO ŽIVOTA’ Zagrepčanka o melanomu kojeg je sasvim slučajno otkrila: ‘Mislila sam – kakva glupost!’

“Među prvima u svijetu uvest ćemo novi nacionalni program ranog otkrivanja melanoma,” istaknuo je Beroš u Kninu gdje se provodi akcija ranog otkrivanja melanoma.

Od 250 prijavljenih, pregledano je 106 pacijenata i među njima je, kako je izvijestio ministar, sedam posto otkrivenih melanoma. Naglasio je kako se u Hrvatskoj inače kasno detektira melanom, a čak 50 posto stanovništva se ne štiti od sunca.

Mirna Šitum (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice Mirna Šitum je istaknula kako je prema podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od melanom obolijevalo oko 1000 osoba.

“Prosječno se godišnje povećava broj novooboljelih za 150, a to je zabrinjavajuća brojka,” upozorila je Šitum te rekla kako smo po postotku smrtnosti na drugom mjestu u EU.


(FOTO) OTKRILA ŠTO JE ISPOD ZAVOJA: Khloe Kardashian napokon priznala zbog čega je završila na hitnoj operaciji

Također je navela kako je melanom bolest šestog i sedmog desetljeća života, ali se češće pojavljuje i u mlađoj populaciji. Ministar Beroš i akademkinja Šitum još su jednom pozvali građane da se žurno jave obiteljskom liječniku ako primijete nešto na koži, te će liječnik procijeniti je li potreban hitan specijalistički pregled.


Komentari