SUOČITE SE SA STRESOM: Ne dozvolite da vas obuzmu negativne emocije

pixabay.com
Najbrži način da promijenimo svoje stanje u trenutcima akutnog stresa je da učinimo nešto sa tijelom – pokrenemo se, vježbamo, prošetamo po svježem zraku, popijemo čašu vode… jednostavno učinimo bilo što drugačije od onoga čime se trenutačno bavimo.
Dakako, promjena položaja tijela ili odlazak po čašu vode, neće riješiti uzrok stresa i ukloniti problem, ali će vam omogućiti da dođete  da barem malo umirite um, a time  automatski stvarate priliku za bolje razmišljanje.

Disanje

Udahnite kroz nos, duboko u područje abdomena. Izdišite kroz nos vrlo sporo, tako da izdah traje najmanje dvostruko dulje od udaha. Možete izdahnuti i na usta ako vam je lakše, a pri tome možete ispustiti i jedno opuštajuće ”haaaaaaaa” i primjetiti kako vas stres polako napušta

Promjena usmjerenja pažnje

Obratite pažnju na događaj ili osobu koja vam uzrokuje stres i postavite sebi nekoliko jednostavnih pitanja poput: kako bi to izgledalo nekom slučajnom promatraču (prolazniku)  ili kako bi to izgledalo meni kad bih gledao s velike visine?

Razmislite o smiješnoj strani tog problema – čak i kad je najteže, humor može pokrenuti naše misli i olakšati situaciju.



Komentari