Studenti otkrili kako je studirati u Zagrebu: ‘Nerijetko izgubim više od sat vremena na vožnju tramvajem’

Studenti u Zagrebu (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Obilježava se Međunarodni dan studenata. Vrijeme studiranja otvara brojne mogućnosti i nova vrata prema mnogim, do sada nepoznatim pravcima. Studenti i sami nerijetko priznaju kako im je vrijeme studiranja najljepši period u životu, a mnogi od njih za studiranje odabiru upravo Zagreb. Metropola odiše brojnim mogućnostima i to je najveća motivacija onima koji ovdje studiraju.

Studenti (Foto: Nenad Dugi / CROPIX)

Veliki grad donosi niz mogućnosti

Iako su sveučilišta rasprostranjena diljem Hrvatske, najveći broj studenata boravi upravo Zagrebu.

Studenti na nogama: Profesor koji je psovao i vrijeđao vraća se na posao, traže ostavke

”Kada sam birala fakultet i mjesto studiranja, dvoumila sam se između Zagreba i Osijeka. Na kraju je presudio Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Isprva je bilo izazovno naviknuti se na život u velikome gradu, ali ubrzo sam stekla prijatelje i zaboravila koliko mi nedostaje Slavonija. Kad god trebam neku pomoć, mogu računati na kolege s fakulteta koji su mi vrlo brzo postali prijatelji’’, zadovoljno nam je otkrila studentica Ana.

Slično razmišlja i Đurđica, koja je svoj put pronašla na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.


”Postoji velika razlika između načina života u Dalmaciji i u Zagrebu. U Dalmaciji je sve puno usporenije, a ritam života ovdje je brži. Nerijetko izgubim sat i pol vremena samo na putovanje tramvajem od stana do fakulteta i to me frustrira. Ipak, kada studiraš ono što voliš sretan si i ispunjen i nekako se nadaš da će se sve to jednog dana vratiti.  I naravno, noćni život u ovako velikom gradu je puno raznolikiji’’, dodala je.

Gdje učiti u Zagrebu

Ako ste i vi odlučili svoje obrazovanje nastaviti u Zagrebu, zasigurno se pitate koje su najmirnije lokacije za učenje i pripremanje za ispitne rokove. Za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu se često može čuti da tko ondje nije barem jednom učio, nije niti studirao. Zbog velikog prostora koji knjižnica nudi, uglavnom ne trebate brinuti hoćete li ostati bez mjesta za učenje, a uz to NSK pruža i raznovrsnu akademsku literaturu.

Knjižnice grada Zagreba suvremeno su organizirana mreža narodnih knjižnica, najveća ustanova među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, a ujedno i jedna od najvećih kulturnih ustanova u gradu Zagrebu. Najpopularnije su Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, a uz njih, tu je još ukupno dvanaest knjižnica na različitim lokacijama.

Studiranje (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Događanja u metropoli

U Zagrebu studira velik broj studenata iz raznih dijelova Lijepe naše, ali i drugih zemalja. Ako dolazite na studij u Zagreb, zasigurno niste jedini. Sigurno ćete pronaći kolege koji dolaze izvan Zagreba pa ćete zajedno upoznati grad, dok ima i onih „iz grada“ koji će vas informirati o svemu što vas zanima.

‘ČAS RADI, ČAS NE RADI’ Studenti sa Save se žale: ‘Nemamo uvjete u čajnim sobama i u menzi’, Studentski centar tvrdi: ‘Nismo dobili prigovore, već samo suprotno’

Uz studentske obaveze, studenti ipak ostave vremena i za uživanje. Zagreb je na glasu kao jedan od najsigurnijih glavnih gradova u Europi, a po Eurostatu Hrvatska je jedna od najsigurnijih članica Europske unije. Brojni klubovi, s različitom glazbom, barovi s popularnim pub kvizovima, restorani i i kafići za ispijanje kave samo su neke od mogućnosti za ugodan boravak u glavnom gradu.

Dani studiranja (FOTO: commons.wikimedia.org)

Volontiranje u studentskim danima

Ako volite volontirati, pomagati drugima, ali i proširivati i razvijati svoje vještine i znanje, studentske udruge i zborovi su pravo rješenje za vas. Volonterske aktivnosti i volonterske prilike za sebe možete pronaći na  e-platformi Volonteka Volonterskog centra Zagreb.


Komentari