Stručnjak za promet upozorio na problem robotaksija: ‘Jako me strah tih vozila, neka nam Bog pomogne’

Robotaksi (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Mate Rimac predstavio je u srijedu robotaksije Verne u kampusu u Kerestincu kraj Zagreba. Na predstavljanje su stigli premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar Oleg Butković te ostali visoki uzvanici. Rimac je za razvoj robotaksija dobio 179.5 milijuna eura iz EU-a.

Tomašević je odmah nakon predstavljanja robotaksija izjavio da će Zagreb do 2026. biti spreman za Verne, no sudski vještak za cestovni promet, Goran Husinec, upozorio je u Dnevniku N1 na moguće rizike kad su robotaksiji u pitanju.

“Divim se gospodinu Rimcu, on je vizionar budućnosti, ali jako me strah tih vozila bez vozača. Jako me strah te budućnosti, ali mi je ne smijemo kočiti, pa neka nam onda Bog pomogne i nama i Rimcu”, počeo je Husinec pa otkrio što ga najviše brine.

Tomislav Tomašević u robotaksiju (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Tko bi bio krivac u slučaju nesreće?

“Najveći rizik će biti za vrijeme vremenskih nepogoda; kiša, led, snijeg, gromovi… Zamislite da se senzori zamrznu na niskoj temperaturi. Samo jedan senzor se zamrzne i može doći do ogromnih problema.”

S obzirom na to da ovi automobili nemaju vozača, mnogi se pitaju: Tko bi bio krivac u slučaju prometne nesreće?

“Takve stvari još nisu definirane zakonom, ali vjerojatno operater koji na neki način upravlja tim robotaksijem”, rekao je.


Rimac otkrio koliko će koštati vožnja robotaksijem: Luksuzno vozilo sve je ostavilo bez daha


Komentari