Stručnjak upozorio kako će umirovljenici proći s poreznom reformom: ‘Treba im pomoći’

Umirovljenici (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Marko Primorac predstavio je danas novi krug porezne reforme na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, a nakon toga, detalje reforme su predstavili i javnosti.

Ekonomski analitičar Petar Vušković za portal Dnevno.hr istaknuo je kako će s poreznom reformom proći najbrojniji umirovljenici. Porezno rasterećenje neće osjetiti ni nešto više od 400.000 umirovljenika, koji su obveznici plaćanja poreza na dohodak s obzirom na to da su im mirovine više od osobnog odbitka. Umirovljeničke udruge su još ranije inzistirale da se prag osobnog odbitka, odnosno svote na koju se porez na dohodak ne plaća, podigne na 600 eura.  Trenutno prosječna mirovina iznosi 620 eura i za 60 eura je viša od osobnog odbitka.

“Ono što mirovine zahtijevaju je, prije svega, ozbiljna mirovinska reforma koju mi stalno odgađamo. Mirovine su zapravo premale za dostojanstven život i znamo da su rasle, ali u principu najviše građana u Hrvatskoj upravo živi od mirovine.

Na jednog zaposlenog ide jedan umirovljenik i njima treba pomoći jer su oni socijalno osjetljiva kategorija, što nikako na kraju svog životnog i radnog vijeka ne bi smjeli biti. Dakle u principu oni bi trebali uživati u plodovima svog rada i vrlo je važno da se vlada pobrine za umirovljenike”, rekao je analitičar.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac održao je prezentaciju o novom krugu porezne reforme.
(Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Umirovljenici najlošije prolaze

Dodao je da upravo umirovljenici, uz ostale skupine građana s niskim dohotcima, najlošije prolaze kroz porezne reforme, jer za svoje niske prihode dobivaju najmanje porezne olakšice. To im donekle kompenzira usklađivanje mirovina, koje teško može pratiti rastuće životne troškove. Za razliku od umirovljenika, poreza na dohodak će biti oslobođeni hrvatski iseljenici koji se odluče vratiti i pokrenuti posao u Hrvatskoj. Vušković smatra da to nije dobar potez.

“Kroz porezne izmjene nećemo puno uspjeti vratiti izbjeglo stanovništvo. Mislim da bi prije svega trebalo razmišljati o nekakvim egzistencijalnim stvarima kao što je dolazak do prvog doma, praktički da se kreditne politike poboljšaju prema mladima. Treba razmotriti kako mladima osigurati ne stanove, već domove. Domovi su bitni, tamo gdje se osjećaju ugodno”, ustvrdio je.


Tomašević odgovorio koliko će Zagrepčani plaćati porez na nekretnine: ‘Ne može biti nula’

Zagrebački proračun neće biti ugrožen

Poreznu reformu komentirao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević za N1 televiziju. Rekao je da će proračun Zagreba sljedeće godine ostati na istome te da ništa neće biti ugroženo od kapitalnih projekata ili usluga.

Porez na nekretnine plaćat će se od početka iduće godine i to prvenstveno za stambene objekte, a iznosit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, najavio je u ponedjeljak ministar Primorac.Predmet oporezivanja bit će po njegovim riječima prije svega stambene zgrade, a izuzete će biti nekretnine koje služe za poljoprivredu i nestambene djelatnosti.

Kada je riječ o porezu na dohodak, Primorac je najavio podizanje osnovnog osobnog odbitka za uzdržavane članove i invalidnost s 560 na 600 eura. Podiže se prag za primjenu više stope poreza na dohodak s 50.400 na 60.000 eura.

Smanjit će se i maksimalna visina niže i više stope poreza na dohodak. Tako će općine od 1.1. 2025. moći odrediti nižu stopu između 15 i 20, a višu između 25 i 30 posto. Za gradove je to između 15 i 21 posto za nižu i 25 i 31 posto za višu, a za velike gradove i sjedišta županija raspon niže stope je između 15 i 22 posto te više između 25 i 32 posto.


Komentari