STRUČNA RASPRAVA: Grad Zagreb poziva pripadnike stručne javnosti na raspravu o GUP-u grada Zagreba i GUP-u Sesveta

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Grad Zagreb poziva sve pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga te članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a grada Zagreba i GUP-a Sesveta te da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022.

Polazišta

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP grada Zagreba, GUP Sesveta). Istovremeno se formiraju polazišta i za izradu planova nove generacije.

Provođenje metoda participacije već u fazi utvrđivanja postojećeg stanja, polazišta i ciljeva izrade prostornog plana najučinkovitiji je postupak uključivanja zainteresirane javnosti.

Po zaprimljenim i obrađenim inicijativama za izmjene i dopune Generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta te procesa rane participacije provedenog u jedinicama mjesne samouprave organizira se i stručna rasprava o GUP-u grada Zagreba i Sesveta.

Tko može sudjelovati?


Rasprava je zamišljena kao dijalog s pripadnicima stručne javnosti (arhitekti-urbanisti, projektanti, pripadnici drugih struka interdisciplinarnog područja prostornog planiranja), članovima strukovnih udruga te članovima akademske zajednice.

Stručna javnost se poziva na sudjelovanje u dvojakoj ulozi.

Osobe sa stručnim kompetencijama temeljenima na projektantskoj i urbanističkoj praksi mogu dati vrijedne smjernice kako za izmjenu postojećih tako i za oblikovanje vizije novih planskih dokumenata.

Stručne osobe koje su aktivno uključene u projektiranje odnosno provedbu prostornih planova mogu iznijeti iskustva dvojbenog tumačenja odredbi za provedbu planova te uočenih nedostataka i neusuglašenosti u planovima.

Ključna pitanja

– Koji su glavni problemi u prostoru koje omogućuju sadašnji planovi na snazi?

– Glavni problemi u tumačenju i provedbi planova.

– Vizija budućeg prostornog razvoja grada, osobito u kontekstu novih europskih politika, energetske krize i izazova klimatskih promjena.

Stručna rasprava

Stručna rasprava o GUP-u grada Zagreba i GUP-u Sesveta traje od 9. do 23. rujna 2022. Obrazac za pisane prijedloge u stručnoj raspravi biti će dostupan putem poveznice na stranicama Društva arhitekata Zagreba u navedenom razdoblju.

Javna tribina

Javna tribina za zainteresiranu stručnu javnost održati će se u srijedu, 21. rujna 2022. u 18:00 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3/1. Na tribini će sudjelovati predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Društva arhitekata Zagreba.

Način sudjelovanja

Osim osobnog sudjelovanja na tribini koja će se održati 21. rujna 2022., moguće je uputiti i pisane prijedloge koristeći online obrazac. Zadnji rok za predaju pisanih prijedloga je 23. rujna 2022.

Više o stručnoj raspravi možete pogledati u DAZcastu Društva arhitekata Zagreba kroz razgovor Nikše Božića, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i Tihomila Matkovića, predsjednika Društva arhitekata Zagreba.


Komentari