Stravična svakodnevica zagrebačkih umirovljenica: ‘Svaka peta doživljava nasilje’

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Pixabay)

U utorak je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, prigodom kojeg je na Trgu bana Josipa Jelačića održan prosvjed “protiv siromaštva”. Umirovljenici su zatražili da se prosječna mirovina računa po novom izračunu kao 60 posto prosječne plaće, jer usklađivanje mirovina ne ide u korak s rastom cijena.

Zastupnici stranke Možemo! tom su prigodom poručili da je potrebno mirovine u iduće četiri godine podignuti na 67 posto prosječne plaće, što vjeruju da je ne samo izvedivo, već i održivo.

“Pripremili smo plan s mjerama koje ćemo dati u saborsku proceduru, a kojim ćemo osigurati svakom starosnom umirovljeniku mirovinu u iznosu od 1/60 plaće za svaku godinu staža. To je razina koja svakom umirovljeniku s ostvarenim stažem od 40 godina jamči mirovinu u visini od 67 posto plaće, a da bi se to dosegnulo, potrebno je sadašnju razinu mirovina realno podići za 10 posto”, objasnila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Prosvjed umirovljenika protiv siromaštva (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Smatraju da pučki pravobranitelj treba posebnog zamjenika

Do tog cilja bi došli tako što će svake godine mandata sistemski povećati mirovine za 2,5 posto kao dodatak standardnom usklađivanju. Mjera bi se odnosila na sve umirovljenike koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Prema njima trošak ove mjere bio bi 160 milijuna eura u prvoj godini i 200 milijuna eura u zadnjoj godini mandata.

Iz stranke su zatražili da se pučkom pravobranitelju osigura poseban zamjenik koji bi kontinuirano radio na problemima osoba starije životne dobi. “Ured pučke pravobraniteljice je prepoznao probleme starijih kao jedno od ključnih pitanja kršenja ljudskih prava i rizika od siromaštva, te da iznimno predano rade na poticanju sabora, vlade i JLS da donose rješenja i usluge koje će poboljšati život našim umirovljenicima, no, isto tako smo svjesni da je nužno institucionalno i financijski ojačati njihov ured”, poručila je Benčić.

U utorak je potpisano formiranje Vijeća za umirovljenike i starije, koje bi imalo ulogu koordiniranja donošenja mjera za pomoć umirovljenicima i starijih osobama s Vladom.


Rada Borić (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

‘Čak 80 posto neće ni prijaviti nasilje’

Rada Borić iz stranke Možemo otkrila je zabrinjavajuće podatke o tome što proživljava velik broj starijih žena u Zagrebu. “Prema istraživanju i kampanji NEVidljive koje je provelo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, u Zagrebu živi gotovo 100.000 žena starijih od 65 godina, a istraživanje na uzorku od 1430 ispitanika, pokazalo je da je svaka peta osoba doživjela neku vrstu nasilja, bilo da se radi o nasilju od članova obitelji (59.5 posto) ili institucija (16.7 posto)”, istaknula je Borić rezultate ovog istraživanja.

Nevidljivi problemi koje rijetki razumiju: ‘Nažalost, ženi će se reći – pa sama si ga odgojila’

“No, 80 posto njih nasilje neće prijaviti jer ‘ne vjeruju da bi prijava išta promijenila’, što dodatno govori o njihovu nepovjerenju u sustav”, upozorila je kako stvari stoje. Zatražila je uvođenje dodatnih mjera kojima bi se zaštitile starije osobe te rekla da treba poraditi na poticanju žena i muškaraca da prijave nasilje.


Komentari