Što se to događa? Cijene stanova u Zagrebu odletjele u nebo! Tko će toliko htjeti izdvojiti za kvadrat u Zagrebu?

Stanovi, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Željno iščekivani pad cijena nekretnina u Zagrebu još uvijek se nije ukazao. Naprotiv, prosječna cijena četvornog metra u metropoli vratila se na razine iz 2008. i prve polovice 2009. godine kada je preskočila iznos od 14 tisuća kuna.

Tijekom tekuće godine novi su stanovi u glavnom gradu poskupjeli čak 15 posto, za razliku od ostatka Hrvatske gdje su cijene na godišnjoj razini pale oko 4 posto te u prosjeku iznose 11.263 kune po kvadratu.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore Dubravko Ranilović tvrdi da se na kupovinu stanova u Zagrebu i dalje gleda kao na dobru investiciju, pogotovo zato što su kamate na štednju zanemarive, piše Večernji.

Maruška Vizak, stručnjakinja Ekonomskog instituta Zagreb pak naglašava kako je tržište nekretnina inertno i plitko što znači da se na njega sporo prelijevaju tekuća zbivanja, poput potresa i epidemije koronavirusa pa bi se na konkretan pad moglo pričekati i do s tri-četiri godine zaostatka na neki događaj.

Iako je prodaja nekretnina zbog dvije katastrofe koje su pogodile metropolu zastala, nakon inicijalnog šoka stvari se polako vraćaju u normalu. Poglavito radi poticaja države, koja je krenula u drugi ovogodišnji natječaj za subvencioniranje kamata na kredite te se očekuje da će, slično kao i proljetos, subvencije tražiti više od tri tisuće građana, piše Večernji.



Komentari