ŠTO HRVATI KAŽU O POPISU STANOVNIŠTVA? Korupcija i male plaće krive su iseljavanje

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Demografski pad jedan je od najvećih problema koje tišti hrvatsko društvo, a posljednji popis stanovništva otkrio je stvarne razmjere iseljavanja. Tim se pitanjima bavio i ovomjesečni HRT-ov HRejting.

Kao najzanimljivije rezultate posljednjeg popisa stanovništva, najviše anketiranih, njih gotovo 35 posto, odgovorilo je da je to pad ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj za 10 posto u proteklih deset godina.

Za oko 13 posto to je veliko smanjivanje udjela radno aktivnog stanovništva, a za jednako toliko znatno starenje hrvatske populacije. 10 posto ispitanika kao najzanimljivije rezultate popisa smatra povećanje broja sela u kojima nema nijednog stanovnika te pad udjela vjernika i katolika u ukupnoj populaciji.

Foto: Vojko Basic / CROPIX (iluistracija)

Uzroci demografske situacije

Oko 20 posto, smatra da su glavni uzroci takve demografske situacije, neuređena država, korupcija i kriminal, dok 17 posto za to okrivljuje niske plaće zbog kojih se mladi iseljavaju. 15 posto smatra da su to stranačka zapošljavanja, nepotizam i rođačke veze, za 13 posto to su nesigurni i nestalni poslovi, a za desetak posto male plaće koje priječe donošenje odluke o povećanju obitelji.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Da za porast broja novorođenih treba znatno povećati plaće i smanjiti porezna opterećenja radnika potpuno se ili uglavnom slaže golem broj anketiranih, njih više od 90 posto, a manje od 5 posto nema stajalište o tome. Ne slaže se njih manje od 3 posto.


Kod pitanja iz kojih zemalja biste voljeli useljenike, odgovori su sljedeći: 16 posto smatra da se u Hrvatsku ne trebaju useljavati stanovnici ni jedne druge zemlje, a 15 i pol posto ispitanih voljelo bi da se u Hrvatsku useljavaju Ukrajinci. Zatim slijede državljani Bosne i Hercegovine, Makedonci, državljani Srbije, Nepala, Filipina i Kosova.


Komentari