Stiže ‘toplinska kupola’: Ovaj vremenski fenomen donosi neizdržive vrućine, vrhunac će biti u petak

Stižu ekstremne vrućine (Foto: Severe Weather)

Meteorološko ljeto 2024. godine u većem dijelu Europe započelo je s hladnim i kišovitim vremenom, ali pred nama su značajne promjene. Ovog tjedna očekuje se snažan toplinski val koji će zahvatiti južnu, središnju i istočnu Europu, s temperaturama koje će premašiti 30 stupnjeva Celzijusa, a u nekim područjima doseći i 40 stupnjeva.

Protekli tjedan većina Europe iskusila je hladnije vrijeme od uobičajenog za ovo doba godine, osim jugoistočnih dijelova koji su se suočili s ekstremnim vrućinama. Grčka i Turska bilježile su izuzetno visoke temperature, s rekordnim vrijednostima za dijelove Grčke i Egejsko more.

Noćne temperature bile su oko 30 stupnjeva, dok su dnevne redovito prelazile 40 stupnjeva. Primjerice, 13. lipnja, u Grčkoj je 34 meteoroloških postaja zabilježilo maksimalne temperature iznad 42°C, 136 postaja iznad 40°C, a 322 postaje iznad 35°C.

Nadolazeći toplinski val

Prema izvješću Severe Weather Europe, ovog tjedna temperature iznad 30 stupnjeva očekuju se u cijeloj središnjoj Europi, na Balkanu i u istočnoj Europi. Na zapadu i sjeveru Europe temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja.

Uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski fenomen poznat kao toplinska kupola. Ovaj fenomen pojačava toplinske valove tako što zarobljava topliji zrak i pritišće ga prema tlu, što rezultira značajnim zagrijavanjem.


Pod toplinskom kupolom, dnevne prosječne i maksimalne temperature često su znatno iznad prosjeka, a može doći i do obaranja temperaturnih rekorda.

Već idući tjedan kreću ogromne vrućine, Vakula o ljetu: ‘Čeka nas jedna od najtoplijih godina’

Vrući dani pred nama

Kako ulazimo u drugu polovicu lipnja, očekuje se stabilnije, ali i znatno toplije vrijeme. Toplinska kupola širi se iz mediteranskog područja prema središnjoj i istočnoj Europi, donoseći znatno topliji zrak u usporedbi s prvom polovicom mjeseca. Prvi značajan toplinski val meteorološkog ljeta 2024. trajat će od utorka do subote, donoseći iznimno tople zračne mase na veliki dio europskog kontinenta.

Najtopliji zrak stići će od srijede do petka, iz Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu očekuju se maksimalne temperature blizu 40°C. Vrhunac toplinskog vala predviđa se za petak, kada bi temperature u Italiji mogle doseći 42 stupnja Celzijusa.

Četvrtak i petak bit će izuzetno vrući diljem sjevernog Balkana, s najvišim temperaturama u Hrvatskoj, gdje bi temperature mogle doseći blizu 40°C.

Osvježenje za vikend

Vikend će donijeti osvježenje sa zapada, s povratkom temperatura na uobičajene vrijednosti za lipanj, s maksimalnim temperaturama oko 30 stupnjeva. Na zapadu Europe, Atlantski ocean donijet će znatno hladnije vrijeme, pa će u drugoj polovici tjedna Portugal i Španjolska bilježiti niže temperature od uobičajenih.

Srijeda i četvrtak donose mogućnost oluja u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj, dok bi petak mogao donijeti grmljavinske oluje u Njemačku, Austriju, Češku i Poljsku.

Pratite vremenske prognoze i poduzmite sve potrebne mjere opreza kako biste se zaštitili od ekstremnih vrućina koje nam dolaze.


Komentari