Stiže snažna oluja: Zahvatit će cijelu Europu, ni Hrvatska neće biti pošteđena

Stiže oluja (Foto: Twitter)

Dok svijet pažljivo prati posljedice uragana Helena koji pustoši Sjedinjene Američke Države, još jedna snažna oluja hara Atlantskim oceanom. Naime, nad središnjim Atlantikom razvija se uragan Isaac, koji se trenutno kreće prema Europi.

Iako je Isaac jedno vrijeme bio uragan druge kategorije, trenutačno je u prvoj kategoriji, s brzinama vjetra oko 155 kilometara na sat. Satelitske snimke koje je objavio The New York Times pomažu stručnjacima u procjeni njegove snage, veličine i smjera kretanja.

Prema prognozama Nacionalnog ureda za oceanografiju i atmosferu (NOAA), Isaac bi mogao stići do Velike Britanije kasnije u četvrtak, gdje bi u obliku tropske oluje uzrokovao obilne padaline, osobito u nizinskim područjima. Iako se očekuje da će Isaac oslabjeti prije nego dosegne europsko kopno, njegov utjecaj neće biti zanemariv.


Jaka ciklonalna aktivnost

Uragan se trenutno nalazi oko 1000 kilometara zapadno-sjeverozapadno od Azora, a meteorolozi upozoravaju da bi krajem idućeg tjedna mogao izazvati teške vremenske uvjete u Europi. „Jaka ciklonalna aktivnost je zapadno od Velike Britanije, a nad središnjim Atlantikom se razvija uragan Isaac. Očekujemo njegov utjecaj krajem idućeg tjedna, kada bi mogao donijeti obilne pljuskove i jake udare vjetra,” izjavio je meteorolog N1 Bojan Lipovščak.

Iako su uragani u sjevernom Atlantiku rijetka pojava, NOAA je ove godine najavila povećanu aktivnost u regiji. Prema njihovoj prognozi, Atlantikom bi trebalo strujati između 17 i 25 uragana, što je znatno iznad prosjeka. Isaac je već deveta imenovana oluja koja se formirala ove godine, a NOAA je do sada zabilježila ukupno 20 imenovanih oluja, što je opisano kao „pretjerano aktivna” sezona.

Kako se Isaac približava Europi, stručnjaci upozoravaju na mogućnost značajnih vremenskih poremećaja, što naglašava potrebu za pravovremenim pripremama i praćenjem prognoza.

Nevrijeme stiglo do Zagreba, oblaci izgledaju strašno: ‘Lupa sa svih strana, potrgalo je zavjese, palo stablo’

Razvijanje uragana

Uragan se razvija kroz nekoliko faza, a ključni uvjeti za njegov nastanak uključuju tople oceanske vode, vlagu u atmosferi i specifične vjetrovne obrasce. Proces razvoja uragana može se podijeliti u četiri glavne faze:

1. Tropska depresija

U početku, uragan nastaje kao tropska depresija. To se događa kada se topli i vlažni zrak iznad toplih oceanskih voda (obično 26,5°C ili više) počne podizati, stvarajući područje niskog tlaka na površini mora. Kako topli zrak raste, hladi se, kondenzira i stvara oblake. Ovaj proces uzrokuje oslobađanje latentne topline, što dodatno podiže zrak i pojačava ciklonalnu aktivnost.

2. Tropska oluja

Ako se tropska depresija pojača i brzine vjetra dostignu 63 km/h, oluja prelazi u fazu tropske oluje. U ovoj fazi, oluja dobiva ime. Rotacija zraka se pojačava zbog Coriolisova efekta, dok područje niskog tlaka u središtu oluje postaje izraženije. Oblaci se počinju organizirati u spiralnu strukturu, a oluja nastavlja jačati kako se kreće preko toplih voda.

3. Uragan

Kada brzina vjetra u olujnom sustavu dosegne 119 km/h ili više, oluja postaje uragan. Središte uragana, poznato kao oko uragana, postaje jasno definirano, s relativno mirnim vremenskim uvjetima. Oko je okruženo zidom oblaka (zid oka), gdje se javljaju najjači vjetrovi i najintenzivnija kiša. U ovoj fazi, uragan je sposoban prouzročiti velike štete, ovisno o jačini.

4. Slabljenje

Uragan počinje slabiti kada naiđe na hladnije vode, kopno ili područja sa suhim zrakom i jakim vertikalnim smicanjem vjetra (promjena brzine i smjera vjetra s visinom). Bez toplog oceanskog goriva koje održava njegov intenzitet, energija oluje se smanjuje, a vjetrovi postaju slabiji. Uragan tada može degradirati natrag u tropsku oluju, a zatim u tropsku depresiju ili se potpuno raspršiti.

Tijekom svog ciklusa, uragan može uzrokovati velike količine padalina, jake vjetrove i podizanje morske razine (olujni val), što može prouzročiti poplave i druge oblike razaranja.


Komentari